BiHPrivreda

Rudnik željezne rude d.d. Vareš otišao u stečaj

Općinski sud u Zenici objavio je stečaj Rudnika željezne rude d.d. Vareš.
Za stečajnog upravnika imenovan je Hamdija Muratović iz Gračanice, izvještava Indikator.ba.

Sud je pozvao povjerioce da u roku od 30 dana prijave potraživanja koja imaju prema stečajnom dužniku podnošenjem prijave Općinskom sudu Zenica. Ispitno i izvještajno ročište u ovom postupku zakazano je za 19.10.2016. godine.

Rudnik željezne rude je pod kontrolom srebreničkog Jata Groupa u vlasništvu Hamzalije Ibriće Jate.
Dionice u Rudniku imaju Mustafa Ibrić, koji je vlasnik 30,7 posto, dok Jata Group d.o.o. Srebrenik posjeduje 19 posto.
Veće vlasničke udjele imaju i Emir Adžajlić 17,2 posto, Eurohaus d.o.o. Sarajevo 4,2 posto, DUTB d.d. 2,2 posto, itd.

Rudnik željezne rude obustavio je proizvodnju rude juna 1997. godine na neodređeno vrijeme odlukom Federalnog Ministarstva energije i rudarstva. U skladu s tom Odlukom, preduzeće je promijenilo djelatnost na poslove građevinske operative.

Godine 2014. godine pojavile su se informacije da je konzorcij „Miebach“ („Mibah“) iz Njemačke zainteresovan za kupovinu većinskog udjela u Rudniku od Jata Groupa, ali do realizacije posla nije došlo.
Informacije o mogućoj prodaji Rudnika svojevremeno su napuhale cijenu dionica Rudnika, a mnogi su tada i kupili vlasničke udjele u kompaniji očekujući da će na njima profitirati.

Iz istorije:

Prvu visoku peć u Varešu upalila je 1891. godine Austrija, a na vrhuncu austrijske proizvodnje 1913. godine iskopano je 219.131 tona željeza. Nakon Drugog svjetskog rata komunistička Jugoslavija je povećala kopanje rude, pa je tako 1975. godine iskopano oko 3 miliona tona. U to vrijeme vareški rudnik snabdijevao je rudom ne samo svoju željezaru nego i druge: Zenicu, Sisak, Jesenice i Smederevo.
Pred rat Rudnik željezne rude zapošljavao je 1.180 radnika, a željezara 890.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close