Rudnik Breza dobija opremu koju je čekao 31 godinu

U Brezi je danas potpisan Ugovor o nabavci novog mehanizovanog širokočelnog kompleksa za Rudnik mrkog uglja “Breza”.

Javno preduzeća Elektroprivreda (EP) BiH je za ovu namjenu izdvojilo  oko 19,5 miliona KM.
Ugovor o nabavci mehanizovanog širokočelnog kompleksa potpisali su Suad Ćosić, direktor RMU “Breza”, i predstavnici kompanije Kopex s.a. iz Poljske Iwona Pisarek, direktorica Odjeljenja za vanjsku  trgovinu Kopexa, i Andrzej Meder, član Odbora Kopexa, a ceremoniji su prisustvovali i premijer FBiH Nermin Nikšić i direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica.
Nove mašine osigurat će rudarima humaniju i efikasniju proizvodnju. Kapacitet širokog čela je 1.500 tona na dan, a stvorit će preduvjete  za veću i jeftiniju proizvodnju uglja iz podzemne eksploatacije u narednih deset godina.
Direktor RMU “Breza” Suad Ćosić istaknuo je da su na ovu opremu čekali 31 godinu.
– Nabavkom nove opreme proizvodnja u rudniku penje se na 750.000 tona uglja i možemo reći da ćemo se vratiti na prijeratnu proizvodnju. Sigurnost rudara na otkopu će biti mnogo veća i eliminirat ćemo povrede na radu. Ova oprema je veoma važna i za grad Brezu, jer poznata je krilatica, ako rudnik dobro radi razvija se i Breza – kazao je Ćosić.
Na realizaciju ovog projekta čekalo se tri godine, ali objektivno na to nije mogla utjecati Elektroprivreda BiH (EPBiH). Čekalo se zbog složenog postupka nabavke, jer je komplikovan Zakon o javnim nabavkama  u BiH.
Nabavka nove opreme realizovana je iz programa dokapitalizacije, na osnovu kojeg se Elektroprivreda BiH  obavezala da će u sedam rudnika u Koncernu uložiti 204 miliona KM.
Generalni direktor EPBiH Elvedin Grabovica je naglasio da je ovo jedan od najvećih projekata Koncerna, jer se na to čekalo više od 30 godina.
– Kada je riječ o ulaganju  u rudnike Elektroprivrede na prvom mjestu nam je čovjek – rudar. Hoćemo da radi sigurno i s najboljom opremom i da za svoj rad bude adekvatno nagrađen. Ulazimo u korporativno upravljanje i EPBiH ne insistira samo na proizvedenim tonama uglja, već insistiramo na ostvarenim finansijskim rezultatima i po tome mjerimo uspješnost rudnika. Planiramo da u rudnik “Breza” uložimo još 12,5 miliona KM – rekao je Grabovica.
Prethodna Uprava EPBiH u svom mandatu uspjela je realizovati u dokapitalizaciji samo 12 miliona KM, a nova Uprava je nakon toga intezivirala dokapitalizaciju i do ovog trenutka taj program je realizovan u iznosu od 95 miliona KM – dodao je Grabovica.
Andrzej Meder je kazao da nije završena saradnja Kopexa s Rudnikom “Breza”. Pozvao  je sve zainteresovane na najveći sajam mašina za rudarstvo u Katowicama u Poljskoj, gdje će  biti prikazana najmodernija oprema u svijetu za rudarstvo.
Federalni premijer Nermin Nikšić je u obraćanju rekao da  su “kada pričamo o radnicima, prva asocijacija na radnike  rudari”.
– Kada dođete u situaciju da investirate u opremu za rudare kojima će se stvoriti bolji uvjeti  rada, onda samo možete biti ponosni i čestitati svim ljudima koji su bili u lancu da obezbijede ovakvu opremu. Očekujemo da ova godina bude prava ekspanzija novih investicija ne samo u rudnike već i izgradnju termobloka Hidrocentrale “Vranduk”, da počnemo i  gradnju vjetroparka i to će doprinijeti boljem životu svih građana BiH – kazao je Nikšić.
Nakon potpisivanja ugovora Nikšić je ušao u jamu Kamenica na dubini od 250 metara i jamu Sretno dubine 380 metara, gdje se uvjerio u kakvim uvjetima rade rudari RMU “Breza”.

Nikšić: U jami je bilo veoma ugodno
– Proveo sam dva divna sata u jamama i razgovarao s rudarima i bilo mi je veoma ugodno – izjavio je Nikšić nakon izlaska iz rudnika.
– Učinit ću sve što je mojoj moći da u svakom pogledu pomognemo rudnicima i Elektroprivredi da se razvija sektor energije. U rudare vjerujem jer oni dokazuju svojim teškim radom kako su uvijek sposobni da povećavaju svoju proizvodnju, bez obzira na to ko je na vlasti i ko je u politici, vi pošteno uradite svoj dio posla –  dodao je federalni premijer Nikšić.
Obraćajući se rudarima nakon izlaska iz jame direktor Grabovica je rekao da je zadovoljan onim što je vidio kako rudari rade.
– Zbog toga me još više raduje potpisivanje ugovora o nabavci opreme za rudnik „Breza“. Rudari su mi rekli u jami da su svjesni ekonomske i političke situacije u BiH, ali su oni ipak zadovoljni svojim poslom. Tako skromni ljudi zaslužuju puno više da im se osiguraju bolji uslovi rada, a vi će te, siguran sam u to, opravdati boljom produktivnošću. To su preduslovi da rudari imaju bolje plate. Znam da nijedan rudar ne želi da bude u bilo kojoj socijalnoj kategoriji i da traži nešto što mu ne pripada. Ovo je način kako se dolazi do boljih uslova rada i većih plata. Obećavam da sredstva od onog što vi zaradite neće se akumulirati ili dijeliti u dividendi. Ta sredstva će ići u povećanje plata rudara i obezbjeđivanje boljih uslova za vaš rad – rekao je Grabovica.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close