Rublja od najgore postala najbolja valuta na svijetu

Ruska valuta rublja je u prva tri mjeseca 2015. godine prešla iz kategorije najgorih u najbolje valute na svijetu, prevarivši čak i najpouzdanije analitičare u njihovim predviđanjima, ocjenjuje njujorška agencija Blumberg.

Sunovrat cijena nafte na najniži nivo za posljednjih šest godina i smanjenje kamatnih stopa su, kao raniji uzročnici slabljenja rublje, pali sada u drugi plan, dok je prekid vatre u Ukrajini postao ključni faktor od uticaja na oporavak ruske valute, navodi Blumberg.

– Nijedna od mojih prognoza u pogledu rublje se nije ostvarila – izjavio je direktor Sektora za trgovinske operacije moskovske investicione kompanije “Veles kapital”, Evgenij Šilenkov u telefonskom razgovoru za Blumberg.

Šilenkov je, kako piše agencija, prethodno prognozirao da će rublja oslabiti čak 3,6% u prvom tromjesečju ove godine.

– Ovo je naša realnost, postoji previše različitih faktora koji utiču na rublju. Rublja je apsolutno nepredvidiva – izjavio je Šilenkov.

Prema mišljenju direktora Istraživačkog odjeljenja Komercbanke u Londonu Simona Kihana-Evansa, investitori treba da se fokusiraju na događanja u istočnoj Ukrajini kako bi procijenili pravac kretanja rublje.

Njegova predviđanja za posljednja četiri kvartala su bila najbliža tome šta se događa na tržištu. On je predvidio jačanje rublje od 3,9% u tekućem kvartalu i dobit po osnovu lokalnih obveznica, jer nastavak prekida vatre smanjuje perspektive za pooštravanje sankcija i za dalji sunovrat cijena nafte.

Kako ocjenjuje Blumberg, kolebanje kursa rublje zadaje velike glavobolje berzanskim analitičarima. Ruska valuta je u prvom tromjesečju ojačala 4,4%, iako je Centralna banka Rusije snizila referentnu kamatnu stopu za 300 baznih poena, dok je cijena nafte tipa brent bila 55,17 USD za barel, za 29% niža u odnosu na prethodni kvartal.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close