RS traži garancije bezbjednosti u institucijama BiH

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS poslanici su usvojili Informaciju o političko–bezbjednosnim aspektima dešavanja u vezi sa blokadom objekata institucija BiH u Sarajevu 6. i 7. juna.

Setom zaključaka konstatuje se pogoršanje bezbjednose situacije, osuđuje blokada institucija te traži obezbjeđenje institucionalnih i personalnih garancija za bezbjednost poslanika, delegata i zaposlenih u tim institucijama. Zbog toga se od Tužilaštva i drugih nadležnih institucija traži pokretanje istrage kako bi se utvrdila odgovornost za propuste nadležnih.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić iznenađen je što poslanici SDS-a, PDP-a i NDP-a nisu glasali za zaključke koje je predložila vladajuća koalicija u RS u vezi s dešavanjima u Sarajevu, 6. i 7. juna.
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić iznenađen je što poslanici SDS-a, PDP-a i NDP-a nisu glasali za zaključke koje je predložila vladajuća koalicija u RS u vezi s dešavanjima u Sarajevu, 6. i 7. juna.

“Nažalost nije uspjelo usaglašavanje poslaničkih klubova. Za zaključke su glasali samo poslanici koji imaju većinu. Više pokušaja da se usaglase zaključci nisu uspjeli. Ono što je usvojeno je set stavova koje su usaglasili predstavnici svih ovih stranaka kod predsjednika RS prije dva dana, uz prisustvo predsjednika SDS-a Mladena Bosića i uz njegovu saglasnost i uz prisustvo Mladena Ivanića, lidera PDP-a. Zašto je u toku dva dana došlo do promjena stavova, po čijoj istrukciji i čijoj želji nažalost to je pitanje za njih”, izjavio je predsjednik skupštine Igor Radojičić vidno razočaran neprihvatanjem zaključka od strane opozicionih partija u skupštini.

To znači da nema ni jedinstvenog stava iz RS kada je riječ o događajima u Sarajevu. Skupština je očigledno bila poligon za pridobijanje novih političkh poena u borbi za stvaranjem novog “srpskog štita” od Sarajeva. Opozicija je jasna u stavovima i razlozima zbog kojih nije prihvatila zaključke. Tvrde da ni u jednoj rečenici skupština nije pozvala na odgovornost za događaje u Sarajevu tako da se, kako kaže predsjednik kluba SDS-a Vukota Govedarica, Vlada RS krije iza zaključaka Narodne skupštine: “Ova vlada treba što prije da ode i da dođe neka nova, ne da obezbjedi nove impulse već da zaštiti RS i njene predstavnike u Sarajevu”, kaže Govedarica navodeći da je sraman način na koji je vladajuća koalicija pristupila izradi zaključaka jer su se zaključci morali dostaviti prije zasjedanja.

“Jer ako SNSD misli da će ih u svemu ovom pratiti SDS radi pravljenja farse i zabave odmah da kažem da SDS neće da učestvuje u tome. Žao mi je što zaključci nisu usvojeni jednoglasno”, kaže Govedarica.

Da li je zaista zakazala policija? Da li je zaista zakazala policija?

Narodna skupština traži i hitno usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH izmjena i dopuna Zakona o ЈMB u dijelu koji se odnosi na član zakona brisan odlukom Ustavnog suda BiH, a u obliku u kojem je usvojena privremena odluka Savjeta ministara BiH, čime bi se trajno riješio problem utvrđivanja ЈMB u skladu sa ustavnim uređenjem BiH. Ono što je zanimljivo da se sada ne zna da li srpski predstavnici nastavljaju bojkot institucija BiH ili se vraćaju na posao. To nije jasno ni Vukoti Govedarici: “Vi ne možete ništa da pretpostavite i imate situaciju da član Predsjedništva BiH gospodin Nebojša Radmanović svakodnevno ide na svoje radne obaveze u Sarajevo i onda se postavlja pitanje kako da se postave parlamentarci”.

Rasprava

U diskusijama tokom zasjedanja, bezbjednosne strukture BiH optužene su da 6. juna nisu obavile svoj posao i zaštitile građane. Informaciju Vlade obrazložila je predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović rekavši da su bezbjednosne strukture zakazale, da ne postoje bezbjednosni uslovi za dalje učešće srpskih predstavnika u institucijama BiH: “Postoji li sigurnost boravka i rada svih predstavnika, svih naroda u Sarajevu i koje će posljedice ovaj događaj izazvati kada su u pitanju unutrašnji odnosi u BiH. Vlada RS moli Skupštinu RS da zauzme stav po pitanju talačke krize”.

Salkić: “Nije mi jasno”

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Milorad Živković kaže da su događaji u Sarajevu politički motivisani: “Međutim naišli su na odlučan otpor. Nisu nas uspjeli uplašiti niti pokolebati u nastojanjima da odbranimo interese RS”.

Klub poslanika SDP-a -SDA predložio je zaključak u kojem se traži od poslanika u institucijama BiH da se vrate u Sarajevo i počnu da rade svoj posao. Zaključak nije dobio podršku, a potpredsjednik skupštine i član SDA Ramiz Salkić rekao je da ova stranka nije organizovala proteste u Sarajevu, kako to pojedine političke strukture žele predstaviti ali i naglasio da podržavaju proteste: “Pričamo o nekoj bezbjednosti, o taocima, talačkoj krizi, ja sam zbunjen i nije mi jasno kako ovo sve funkcioniše i gdje ovo sve ide”.

Željka Cvijanović – Upitna sigurnost

Neozbiljna sjednica

Da neće biti jedinstva među partijama u parlamentu vidjelo se tokom rasprave. Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić kaže da je sjednica neozbiljno pripremljena i da zaključci koji su priloženi na osnovu vladine informacije nisu čak ni potpisani.

Poslanici iz RS jedinstveni su da je zakon o matičnom broju iskorišten kao povod za proteste u Sarajevu i blokadu institucija ali da bez obzira na to predstavnici iz RS, kako kažu neće pristati na rješenja koja ne prate dejtonsku strukturu BiH. “Pozivamo predstavnike iz RS koji učestvuju u vlasti na nivou BiH da se vrate na svoja radna mjesta i da nastave da obavljaju svoju dužnost u skladu sa Ustavom, a da nadležne institucije koje vode računa o bezbjednosti svih građana, obezbjede i garantuju bezbjednost svim našim predstavnicima iz RS”, rekao je Zoran Đerić, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Nije bilo ugroženosti

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH uputila je predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, Ministarstvu bezbjednosti BiH i Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH Informaciju o mjerama i radnjama policijskih službenika tokom nenajavljenih protesta od 5. do 7. juna ispred zgrade institucija BiH. Direktor Direkcije Himzo Selimović, koji je rukovodio policijskim štabom, kaže da Informacija sadrži sve što je policija preduzimala tokom protesta i blokade institucija: “Nećemo da prebacujemo lopticu u ovom trenutku nikom. Odluka je bila moja i sve što se taj dan dešavalo sa osobama koje su bile u objektima institucija BiH i neposredno ispred institucija, to je na meni”, rekao je Selimović.

Autor: Dragan Maksimović

Odgovorni urednik: Mehmed Smajić

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close