BiHPolitika

RS lažira podatke o PDV-u, FBiH milijardu na gubitku!

Nepravedna raspodjela novca iz državne kase

Raspodjela više od pet milijardi maraka koje se godišnje sakupe u državnu kasu od PDV-a, sudeći prema informacijama koje je “Avazu” potvrdilo više dobro upućenih izvora, već duže vrijeme vrši se drastično nepravedno, u korist Republike Srpske, a na štetu Federacije BiH. Nezvanične informacije govore da je FBiH pri tome oštećena za blizu milijardu maraka koje su otišle u manji entitet te ga faktički spasile finansijskog kolapsa. Ali konačne cifre se tek trebaju utvrditi te se po zakonu napraviti poravnanje.

Velike zloupotrebe

Naime, kako su nam potvrdili izvori bliski Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja i prikuplja indirektne poreze (PDV, akcize i putarine), izvršene su provjere koje su pokazale velike zloupotrebe prilikom prijave krajnje potrošnje.

Ta prijava je ključna jer se na osnovu nje vrši raspodjela novca. To znači da, ako je potrošnja izvršena u FBiH, novac od PDV-a trebao bi biti vraćen u FBiH, a, ako je izvršena u RS, onda ide u taj entitet. Na osnovu tih podataka se onda pravi koeficijent raspodjele milijardi maraka iz državne kase.

Međutim, novi saziv UO UIOBiH, odnosno pojedini članovi iz FBiH, nezvanično saznajemo, izrazili su određene sumnje u pouzdanost podataka o prijavi krajnje potrošnje, posebno onih iz RS. Provjere su pokazale da u posljednje vrijeme krajnja potrošnja u FBiH, gdje je snažnija ekonomska aktivnost, uveliko raste, dok u RS pada, ali da se to ne pokazuje na prijavama.

Koeficijenti su tako u korist RS, koja je dobila stotine miliona KM koje joj ne pripadaju, dok građani FBiH, uprkos ekonomskom rastu i zamahu, to ne osjete jer njihov PDV koji plate ide u manji entitet! Izvor našeg lista, koji zbog činjenice da radi u UIOBiH mora ostati anoniman, ističe da vlasti RS traže od kompanija iz tog entiteta da pogrešno popunjavaju prijave o potrošnji da bi prikrile pravo stanje i tako osigurale vlastima više novca.

Nije bilo problema

– Njima je tako naređeno da rade, neki su me čak pitali je li to nezakonito – kaže naš izvor.

Problema s prijavom krajnje potrošnje bilo je i ranije te je prije nekoliko godina bila blokirana raspodjela s jedinstvenog računa. Međutim, u posljednje vrijeme, barem u javnosti, o tome se nije govorilo. Novac se dijelio bez problema, ali naš sagovornik tvrdi da postoji razlog za to.

– Trenutni odnos podjele novca odgovara RS i oni o tome šute, dok su iz FBiH tek u posljednje vrijeme počeli provjeravati pravo stanje i utvrdili su da su znatno oštećeni, ali Bošnjaci, prema sadašnjem sastavu UIOBiH, nemaju pravo veta niti predstavnike osim eksperata – navodi on.

U UIOBiH postoji jedinica za kontrolu krajnje potrošnje zbog značaja podataka koji se prijavljuju.

Premijer Zvizdić će u SAD sa slučajem upoznati i MMF?

Kako nezvanično saznajemo, s informacijama da je aktuelni odnos raspodjele novca nepravedan te da nije u skladu sa stvarnim podacima i zakonom, upoznat je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

zvizdic

Zvizdić: Otputovao u Vašington

On ovih dana boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će razgovarati s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) te nije isključeno da će Zvizdić u razgovorima aktuelizirati i ovo pitanje.

Posebno nakon što je utvrđeno da će Agencija za osiguranje depozita BiH isplatiti stotine miliona KM zbog kolapsa banaka u RS, dok istovremeno država nema nikakve nadležnosti za superviziju rada banaka u entitetima.

Autor: K. KEŠMER – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close