RS: Komisija dala zeleno svijetlo za kanabis, na potezu Ministarstvo

Stručna komisija dala je zeleno svjetlo za upotrebu sintetskih preparata od kanabisa u medicinske svrhe.

Stručna komisija Univerzitetsko kliničkog centra RS dala je zeleno svjetlo za upotrebu sintetskih preparata od kanabisa u medicinske svrhe. Ovih dana, uputit će prvo služeno stručno mišljenje Ministarstvu zdravlja Srpske, javlja ATVbl.com.

”Glavni zaključci su da za sintetske preparate, jer je to isprobano, dokazano, prošla su klinička ispitivanja i dokazali su svoj efekt i da to može ići za odobrenje da se koristi i kod nas”, rekla je Zdenka Gojković,načelnik Klinike za onkologiju UKC RS.

I prije nego mu je stigao službeni dokument, ministar zdravlja Dragan Bogdanić kaže da podržava upotrebu kanabisa u liječenju teških bolesnika. Naglašava da prethodno moraju biti ispoštovane sve procedure kojima bi bila odobrena upotreba takve vrste preparata.

”Kad se prođe sva procedura pribave određena mišljenja komisija koje su formirane, proceduru registracije kod Agencije za lijekove onda će postojati mogućnost da se kanabis kao lijek primijeni i u RS, odnosno u BiH”, rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ipak, uzgoj kanabisa u medicinske svrhe, morati će još pričekati. Dok su neke države u našem okruženju, poput Slovenije odobrile kontroliran uzgoj, kod nas je prerano za takve inovacije.

Za oboljele od multiple skleroze iz udruženja u Nevesinju, kažu, inovacija bi bila da mogu legalno kupiti ulje od kanabisa ili sintetičke preparate.

”Korišćenjem ulja od kanabisa oboljelima se prije svega smanjuje spazam, znači ukočenost mišića, to je kod multiple skleroze najizražajnije. U velikoj mjeri smanjuje spazam, smanjuje glavobolje koje su posljedica raznih lijekova i bolesti sa kojima se oboljeli već dugi niz godina nose. Nadam se da ćemo riješiti te probleme”, kaže Branimir Tamindžija, predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze iz Istočne Hercegovine.

Zeleno svjetlo ministarstva i Agencije za lijekove, trebali biti biti prvi koraci u rješavanju problema.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close