Ron Haviv, svjetski poznati fotograf, obilježio je svojim fotoaparatom početak i kraj rata u BiH

Ron Haviv, svjetski poznati fotograf, obilježio je svojim fotoaparatom početak rata u Bosni i Hercegovini i njegov posljednji dan. Njegove fotografije mirovnih demonstracija pred zgradom Parlamenta BiH osvanule su na naslovnim stranicama gotovo svih svjetskih medija, a slika kako pripadnik Arkanovih „Tigrova“ u Bijeljini šutira ubijene bošnjačke civile i danas je podsjetnik i opomena užasnih zločina s kraja 20. stoljeća koje je Zapad predugo nijemo promatrao.

Jaka svjedočenja

Haviv nije rječit. Umjesto opisa, detalja…, on pušta slike da svjedoče. U BiH je tih prvih ratnih dana došao ohrabren iskustvom iz Paname.

– Tamo sam 1989. godine napravio sliku koju je predsjednik Buš (Bush) koristio kada je objašnjavao zašto Amerikanci moraju izvršiti invaziju na tu zemlju. Mislio sam, s obzirom na to da je on i dalje bio predsjednik, a da su trupe UN-a na terenu u BiH, da je moguća intervencija. Smatrao sam da su moje slike etničkog čišćenja ne samo upozorenje već i potvrda onoga što su svi mislili da se u BiH dešava – kaže Haviv za „Dnevni avaz“.

Razgovor s njim „garniran“ je fotografijama koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

– Tih dana sam bio u Beogradu i čekao raspoređivanje trupa UN-a koje bi nadgledale kraj rata u Hrvatskoj. Prijatelj, srpski fotograf, dobio je poruku da su počele borbe između Srba i Bošnjaka u Bijeljini. Otišao sam da vidim šta se to dešava. Sa srpske strane sam nekoliko dana pratio tok borbi. Trećeg ili četvrtog dana u grad je došao Arkan sa svojim „Tigrovima“. Kazao je da je tu da grad oslobodi od muslimanskih fundamentalista. Budući da sam ga znao još od hrvatskog rata, pitao sam mogu li ići s njegovim jedinicama, što mi je i odobrio – priča Haviv.

Pokazat će se da je ta odluka ozbiljno ugrozila njegov život.

Pusta nada

Dok su “arkanovci” harali gradom, Haviv je najčešće krišom fotografijom svjedočio o njihovim zlodjelima. Gledao je kako izvode i ubijaju muškarce, s bolnim grčem svjedočio kako jedan Bijeljinac moli za život i kako ga vojnik hladnokrvno likvidira, krišom je fotografirao kako je likvidirana supruga jednog od ubijenih – opet u Bijeljini. Prvo su i nju izveli da vidi šta su uradili, a onda su je hladno ubili dok je grcala u suzama nad tijelom svog supruga.

Haviv je, s velikim brojem filmova, odjurio nazad u Beograd i počeo slati potresne fotografije zločina iz BiH. Bio je uvjeren da će doći do intervencije bezmalo odmah.

– Frapantno je i tužno da je nakon holokausta genocid nastavljen. Od Kambodže do Ruande, od Bosne do Darfura – pokazalo se da smo mi, kao svijet, naučili vrlo malo. Meni, međutim, ne ostaje ništa drugo nego da radim ono što znam i mogu, u nadi da će sa svakom kapljicom moga rada doći do neke male promjene – priča nam Haviv.

Slike iz Bijeljine, a onda i iz koncentracionih logora na Manjači i u Trnopolju ovog svjetskog fotoreportera dovele su na Arkanovu listu za odstrel. Putevi su im se često ukrštali pa je Haviv u nekoliko navrata za dlaku izbjegao smrt.

– Srpske su me snage uhapsile u rejonu Bihaća. Bio sam zatvoren nekoliko dana, ali sam se uspio izvući malo prije nego što je Arkan saznao gdje sam. Tokom borbi na Kosovu u nekoliko navrata sam ga jedva izbjegao – priča Haviv.

Teško je iz njega izvući više riječi.

– Sjećam se toliko toga, u mojoj glavi su priče i slike toliko ubijenih ljudi – od nedužnih civila do kolega novinara – kaže „pravdajući“ se što ne daje više detalja za priču.

Naslov filma Angeline Jolie

 

Nakon rata u BiH Haviv je objavio knjigu fotografija pod naslovom „Krv i med – dnevnik balkanskih ratova“. Upitali smo ga je li odatle potekao naslov filma Anđeline Đoli (Angelina Jolie) „U zemlji krvi i meda“.

– Ona i ja se ne znamo, ali mislim da je očito odakle je potekao naslov filma – kaže Haviv.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close