Roditeljstvo i ADHD

Simptomi poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD) mogu staviti roditelje pred mnoge teške izazove

(Preporod.com)

Djeca sa ADHD često gube pojam gdje su ostavili svoje stvari, teško se usredsređuju na domaće zadatke i općenito lutaju kada su pred organizovanim zadacima i obavezama na koje trebaju usmjeriti pažnju. Impulsivnost može izazvati prkos i potrebu za konstantnom raspravom, što može vrlo lako rezultirati pretjeranom reakcijom na frustraciju ili neuspjeh. Djeca sa ovim poremećajem imaju ‘okidač’ za naglu reakciju na i najmanji stres, gdje uglavnom postavljaju stvari na način ‘svađa ili bijeg, treće rješenje ne postoji’. Pred roditeljima je važan zadatak da budu spremni za ovakve trenutke i odreaguju bez pritiska.

Djeca sa poremećajem deficita pažnje znaju šta da čine ali ne čine to što znaju. Kao posljedica toga, roditelji rijetko znaju kada odreagovati strogo a kada se strpiti. Pored toga, roditelji moraju održati i balans vjerujući u sposobnosti svoga djeteta, istovremeno ga štiteći od zamke ADHD-a.

Srećom, uz sve izazove odgoja ovakvog djeteta, postoje i provjerene strategije koje će sigurno uroditi plodom.

  1. Ostati smiren

Od velike važnosti je ostati smiren. Jednom kada roditelj izgubi kontrolu, ljutnja djeteta eskalira, što će zasigurno rezultirati neproduktivnim ishodom. Zadatak roditelja je da prvenstveno obrati pažnju na svoje ponašanje u odnosu sa djetetom. Raspravljanje sa djetetom neće dovesti nidokle. Uzmimo za primjer domaću zadaću – roditelji djece sa ADHD-om ovo polje doživljavaju kao noćnu moru. Rasprava uvijek postaje diverzija kojom se izrada domaće zadaće odgađa još duže. Dr. Lucy Jo Palladino, klinička psihologinja i autorica djela o različitim poremećajima pažnje kod djece (Dreamers, Discoverers, and Dynamos: How to Help the Child Who is Bright, Bored, and Having Problems at School), predlaže slijedeće: ‘Recite smireno – razumijem da ti ovo nimalo nije zabavno. A potom neka uslijedi kratka stanka i blagi dodir po ramenu. Najgore što možete uraditi je reći ‘prestani se žaliti, jadaš se zbog gluposti’.’

  1. Postavite granice u vlastitom ponašanju

‘Ako ste po prirodi zabrinuti roditelj, uvijek spreman da ‘spašava’ dijete, podsjetite se da što više uradite za njega, to će ono manje uraditi za sebe. Ključ uspjeha je podrška, a ne apsolutno upravljanje.’, savjet je dr. Paladino.

  1. Uspostavite strukturu, ali bez pritiska

‘Struktura’ uključuje različite zadatke za dijete, kalendare i planere, jasna pravila i rutine, posebno kada je riječ o vremenu odlaska na spavanje. Ovo pomaže u reduciranju neorganizovanosti i rastrojenosti. Savjet je stručnjaka da se odredi vrijeme za domaće zadatke, sa određenim privilegijama dostupnim samo ako dijete uspješno obavi zadatke. Najbolje je i ovdje izbjegavati pritisak – ne koristiti prijetnje, nerazumne rokove za obavljanje zadataka i kazne, koji će nepotrebno izazvati strah i dramu.

  1. Dajte djetetu priliku da donese mudre odluke

Kako biste naučili dijete samokontroli, roditelji moraju osigurati prilike da se dijete samo suoči sa izborom. ‘Da li prvo želiš uraditi zadaću iz matematike ili engleskog jezika’, ‘Prije nego krenemo, prvo trebaš pospremiti sobu. Želiš li prvo složiti odjeću sa kreveta ili očistiti radni stol?’

  1. Razumne posljedice kršenja pravila

Dr. Palladino savjetuje, za početak, da roditelj pita dijete šta ono misli da bi bila posljedica kršenja dogovorenih pravila. Ovo pomaže djetetu da se veže za obaveze. Uz navedeno, odredite pozitivne ishode za pozitivna ponašanja. ‘Poslušnost rezultira dobrim, a neposlušnost negativnim posljedicama.’

  1. Očekujte kršenje pravila

Za dijete sa ADHD-om je očekivati da povremeno prekrši dogovorena pravila. Kada se to desi, reagujte na način na koji policajac daje kaznu za prebrzu vožnju. Ne reaguje kao da ste povrijedili njegova osjećanja, ne čujete da kaže ‘ne mogu vjerovati da ste mi to uradili!’, i sl. Baš kao dobar policajac, budite puni poštovanja, ostanite smireni, i držite se činjenica.

  1. Nekada olakšajte djetetu

Ponekad situaciju treba prilagoditi djetetu sa ADHD-om. U svakom slučaju, i dalje je cilj ohrabriti dijete da njeguje svoje sposobnosti. Dr. Palladino daje primjer: ‘Olakšajte mu na način da mu odobrite audio knjige, umjesto da sve samo čita, a u isto vrijeme ga podstaknite da uči čitati tečno, dajući mu vrijeme, pažnju, a ponajviše imajući povjerenja da ono to može ispuniti.’

  1. Ne trudite se potpuno smiriti tvrdoglavo dijete

Jedna od grešaka roditelja je konstantno nastojanje da se živahno dijete natjera da nikada ne proturječi. ‘To će tako biti jer sam ja rekao!’. Velika greška. Umjesto toga, prihvatite da će se neka djeca pobuniti, odgovoriti, a da roditelj mora uspostaviti balans između prirodne potrebe djeteta da ponekad izrazi svoje frustracije, i pridržavanja pravila.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close