NogometSport

Rođen Džemal Hadžiabdić 25.07.1953.

Džemal Hadžiabdić je rođen 25. jula 1953. godine u Mostaru. Svoje prve fudbalske korake je napravio sa ekipom na popularnim mahalama, a onda slijede pioniri Veleža i sve ostale omladinske selekcije. Za prvi tim Veleža odigrao je prvu utakmicu u Mostaru 1971. godine protiv banjalučkog Borca, a dres Veleža je nosio punih deset godina. U tom periodu je odigrao više od 400 utakmica, igrajuči sa Bajevićem, Marićem, Vladićem, Topićem, Vukojom, Vahidom i Salemom Halilhodžićem, Kanom Čolićem, Borom Primorcem, Peceljom, Vukojom, Cekom Ledićem, Kvesićem, Bracom Glavovićem, Aleksandrom Risitićem.
Ta generacija nije bila prvak, ali je ostala upamćena kao jedna od najvećih Veležovih, ona koja je igrala najljepši fudbal u Jugoslaviji. U dresu reprezentacije Jugoslavije debitovao je u Zagrebu, 26. septembra 1974. godine protiv selekcije Italije. Za Jugoslaviju je odigrao 21 utakmicu, ali nije igrao na SP 1974. godine zbog povrede. Popularni Čorba je otišao u Swansea City 1981. godine. S ovom ekipom je stigao do Division One, danas Premiershipa. Na klupi je sjedio Toshak, a na terenu su gospodarili Hadžiabdić, Rajković, Stevenson, Griffiths, Curtis, Evans, James. Swansea je deset kola bio prvi, na kraju je završio kao šesti, ali je idila trajala još jednu sezonu.

Po završetku igračke karijere, Džemal je kao trener počeo u Veležu. Kao izbjeglica u ratnom periodu je otišao u Katar. I tamo je ostavio dubok trag, vodio je selekciju Katara, malo je nedostajalo da se plasira na Svjetsko prvenstvo.

Historija.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close