Robovanje: Kako zadržati roba poniznim

Tekst u nastavku nastao je 1712. godine, napisan od strane Williea Lyncha i napisan je u svrhu edukacije robovlasnika i usavršavanja njihovog robovlasničkog položaja.

Autor: Willie Lynch
(www.masa-hr.org)

Gospodo,

Pozdravljam Vas sa obale rijeke James u godini Gospodnjoj 1712. Ponajprije ću zahvaliti Vama, gospodi iz kolonije Virginija, što ste me doveli ovdje. Ovdje sam kako bi Vam pomogao riješiti problem sa robovima. Vaš poziv zatekao me je na mojoj skromnoj plantaži u West Indiesu gdje sam isprobavao neke od najnovijih i još uvijek najstarijih metoda za kontrolu robova. Antički Rim bi nam zavidio kad bi implementirali moj program. Dok je naš brod plovio južno rijekom James, nazvane po našem slavnom kralju Jamesu ( Jakov I., kralj Engleske 1566. – 1625., op. prev.), čiju riječ njegujemo, vidio sam dovoljno da zaključim kako Vaš program nije poseban. Dok su rimljani koristili drvene užadi kao križeve za brojna ljudska tijela koja su stajala duž starih cesta, Vi ovdje povremeno koristite užad i drva.

 

Osjetio sam vonj mrtvog roba koji je visio sa stabla kilometrima daleko. Vi ne samo da vješanjem gubite vrijednu robu, već imate ustanke, bježanja robova, Vaši usjevi budu ponekad predugo ostavljeni na poljima kako bi povećali profit, trpite povremene požare, Vaše životinje bivaju ubijene, Gospodo…. znate koji su Vaši problemi; ne trebam dodatno objašnjavati. Nisam ovdje kako bi Vam nabrajao vaše probleme, već kako bi Vas upoznao sa metodom kako da ih riješite.

 

U mojoj torbi imam garantiranu metodu za kontrolu vaših crnih robova. Jamčim svima Vama da ako je ispravno provedete moći ćete kontrolirati robove slijedećih 300 godina. Moja metoda je jednostavna te ju svaki član Vaše obitelji ili bilo koji nadglednik može koristiti.

 

Istaknuo sam nekoliko razlika među robovima koje koristim i činim sve većima. Koristim strah, nepovjerenje i zavist u svrhu kontrole. Ove metode su uspjele na mojoj skromnoj plantaži u West Indiesu, a radit će i diljem Juga. Uzmite ovaj jednostavni test razlika i razmislite o njima. Na vrhu mog popisa je dob, samo zato jer počinje slovom ”a” (eng. age), druga je boja kože; tu je i inteligencija, građa, spol, veličina plantaže, ponašanje vlasnika, da li robovi žive u dolini, na brdu, istoku, zapadu, sjeveru, jugu, imaju li nježnu ili grubu kosu, te da li su visoki ili niski. Sada kada imate popis razlika, predstavit ću vam osnovne upute za rad – no prije toga, uvjeravam Vas kako je nepovjerenje snažnije od povjerenja, zavist od dodvoravanja, poštovanja ili divljenja.

Crni rob, nakon što je indoktriniran, će nastaviti raditi i postati samoobnovljiv i samoodrživ stotinama, a možda i tisućama godinama.

 

Ne zaboravite, morate sukobiti starog i mladog crnog roba, mladog protiv starog crnog roba. Morate koristiti robove tamnije protiv robova svjetlije kože, robove svjetlije protiv robova tamnije kože. Morate okrenuti žene protiv muškaraca, a muškarce protiv žena. Morate također izgraditi nepovjerenje Vaših sluga i nadzornika prema crncima, no potrebno je da Vaši robovi vjeruju i ovise o nama. Moraju nas voljeti, poštovati i vjerovati samo nama.

 

Gospodo, ovaj alat je Vaš ključ kontrole, koristite ga. Neka ga koriste Vaše žene i djeca. Nikada ne propustite priliku. Moj plan je zajamčen, a pozitivna stvar je da ako ga intenzivno koristite godinu dana, robovi će ga sami nastaviti reproducirati i živjeti u nepovjerenju.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close