Robna kuća “Vema” na prodaju: 3 664 638 KM

Nekadašnji visočki ponos, Robna kuća “Vema”, sinonim svega što je prije rata u trgovačkom smislu predstavljalo Visoko, u poslijeratnom periodu je jedan od najvećih poraza Visokog. Devastirana, opterećena hipotekom i neriješenog statusa više od 15 godina čeka na ishod kojim bi vratila stari sjaj.
Agencija za privatizaciju će uskoro objaviti Javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu robne kuće “Vema” koja godinama propada. Ovo će biti četvrti pokušaj prodaje nekadašnje visočke ljepotice, objekta na atraktivnoj lokaciji u središtu grada, koji za brojne generacije Visočana predstavlja simbol boljih, prošlih vremena.

Objekat je izgrađen i pušten u funkciju 1982. godine. Prema nalazu vještaka, objekat se sastoji od podruma, prizemlja i 6 etaža ukupne površine 8.838 m², od čega je 6.500 m² prodajnog i skladišnog prostora. Oko objekta je izgrađen parking površine 5.390 m².

U toku i poslije rata, objekat je pretrpio znatna materijalna oštećenja, međutim, njegovi vitalni elementi nisu ugroženi, što je potvrđeno i stručnim atestima, te se stoga spretnim dizajnerskim poduhvatima može pretvoriti u modernu i funkcionalnu građevinu.

Po najnovijoj procjeni koju je na zahtjev predlagatelja „VELEPROMET-MALOPRODAJA“ d.d. Visoko izvršila Spaho Lejla, dipl.ing.građ. – Sudski vještak iz oblasti građevinarstva, vrijednost ovog objekta i zemljišta je 3 664 638 KM.

Da li će ovaj pokušaj prodaje biti uspješan i vratiti nadu da ćemo u skorije vrijeme na mjestu današnjeg rugla gledati neki moderan i lijep objekat, koji će omogućiti nova radna mjesta i vratiti posjetioce iz okolnih gradova, ili će, kako reče naš cijenjeni sugrađanin Senad Hodović nastaviti biti „spomenik visočkoj gluposti“, ostaje da se vidi.

U prilogu: Građevinski opis predmeta prodaje sa procjenom vrijednosti.

Ismar Imamović

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close