-TopSLIDEPolitikaRegionSvijet

Roberta Metsola izabrana za predsjednicu Evropskog parlamenta

Sa 43 godine, ona je najmlađa osoba u historiji zakonodavnog tijela na toj funkciji i prva žena u posljednjih 20 godina.

Evropski parlament izabrao je konzervativnu maltešku pravnicu Robertu Metsolu za predsjednicu nakon smrti nositelja funkcije Davida Sasolija. Ona je prva žena u 20 godina na toj funkciji.

Metsola je tek treća žena na čelu parlamenta kao predsjednica.

Ona je bila vršilac dužnosti predsjednika od prošlog utorka, nakon smrti njenog prethodnika Davida Sasolija, kojem je bila potpredsjednica.

Tajming izabranih nije imao nikakve veze sa Sasolijevom smrću. Ionako je trebao otići krajem januara – nakon dvije i po godine na toj funkciji – prema dogovoru o podjeli vlasti.

Ko je nova predsjednica?

Metsola je sa 43 godine najmlađa osoba u historiji zakonodavnog tijela na toj funkciji i prva žena u posljednjih 20 godina, javlja Deutsche Welle.

Ona dolazi iz frakcije Evropske narodne partije (EPP), dok je Sassoli bio član političke grupacije lijevog centra Socijalisti i demokrate (S&D).

Članica je Evropskog parlamenta od 2013. Kao članica Nacionalističke partije, aktivna je od mladosti jer je kao studentica vodila kampanju da Malta postane članica EU.

Kao predsjednica Evropskog parlamenta, ona će usmjeravati aktivnosti na plenarnim sjednicama parlamenta i održavati red tokom sjednica. Predsjednik također daje riječ govornicima, potpisuje zakone i govori uobičajeno na otvaranju samita EU.

Zeleni, ljevica i nacionalno-konzervativne evropske konzervativne i reformističke frakcije također su predstavile kandidate. Međutim, kao izbor EPP-a, Metsola se smatrala favoritom.

Parlament je imao samo dvije prethodne predsjednice, Simone Veil i Nicole Fontaine, obje Francuskinje, otkako je postao direktno izabrana skupština 1979. godine.

Sasoli je preminuo u 65. godini nakon nekoliko mjeseci lošeg zdravlja. Bio je član skupštine EU više od 10 godina, nakon što je prešao iz novinarstva u politiku sa Demokratskom strankom lijevog centra.

Neočekivano je izabran 2019. uz podršku dvije velike političke grupacije — S&D i EPP, kao i liberalnih članova.

Sasoli i grupe su se dogovorile da on preda funkciju nekome iz EPP-a na pola svog mandata.

Parlament je u ponedjeljak odao počast Sasoliju na plenarnoj sjednici u francuskom gradu Strazburu, a kolege parlamentarci su održali minut šutnje.

Italija ga je počastila državnom sahranom u Rimu. 

Politicki.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close