PolitikaSvijet

Rijad: Samo rat može dovesti do političkog rješenja u Jemenu

Saudijski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, Halid bin Salman, vjeruje da će samo “dosljedni pritisak” na Jemence omogućiti otvaranje dijaloga. Prema mišljenu saudijskog princa Halida bin Salmana, samo beskrajna agresija protiv Jemena može prisiliti pokret Ansarullah i Huti borce na ustupke, što na jeziku saudijskog dvora znači njihovu vojnu kapitulaciju i predaju zemlje u ruke saudijskog režima.

U objavni Twitteru u utorak je saudijski princ i veleposlanik u Sjedinjenim Državama rekao kako su jemenski pokret Ansarullah konačno pristao da raspravlja o predaji kontrole nad strateškom lukom Al-Hudayda u zapadnom Jemenu Organizaciji Ujedinjenih naroda.

“To se događa kada su trebali biti protjerani silom. Samo konzistentan pritisak na milicije će dovesti do političkog rješenja”, napisao je na Twitteru brat trenutnog saudijskog krunskog princa, ministra obrane i de facto vladara kraljevstva, Mohammada bin Salmana.

Ansarullah: UN može imati samo ulogu monitoringa

Al-Hudayda 18.11.2018

FOTO – Situacija u Al-Hudaydi 18.  studenog, koja je do danas ista

Međutim, čini se da u Washington ne stižu vijesti s bojišta u Al-Hudaydi, gdje Ansarullah i Huti milicije nemaju nikakvu namjeru predati Al-Hudaydu bilo kome, čak i posebnom tijelu Ujedinjenih naroda, što je odmah po objavi princa Halida bin Salmana  izjavio član Političkog vijeća pokreta Ansarullah, Mohammed Al Buhaiti.

Mohammed Al Buhaiti je još u nedjelju opovrgnuo bilo kakvu mogućnost predaje nadzora nad gradom i strateškom lukom Al-Hudayda međunarodnom tijelu.

Govoreći za libanonsku televiziju Al- Mayadeen, Al-Buhaiti je naglasio da se Ansarullah samo dogovorio da Ujedinjeni narodi mogu imati ulogu u praćenju i monitoringa rada Al-Hudayde i drugih luka koje su napadnute od strane Saudijske Arabije i njezinih saveznika.

Napad na Al-Hudaydu, kojem zračnu potporu daje saudijski režim, a na kopnu grad pokušavaju zauzeti snage UAE, vojske Sudana i južnih jemenskih plemena, traje od 13. lipnja i izazvao je veliku osudu i kritike međunarodne zajednice.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Antonio Guterres, nedavno je upozorio “kako uništavanje lučkog grada Al-Hudayde može dovesti do apsolutno katastrofalne situacije”.

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava, Michelle Bachelet, izrazila je bijes “zbog prekomjernoj cijene koju zbog borbi za lučki jemenski grad plaćaju njegovi stanovnici”.

Situacija na bojištu je nepromijenjena, iako je prema planovima saudijskog režima Al-Hudayda trebala pasti za tri dana.

Sredinom ovom mjeseca je zbog predstojećih pregovora postignuto primirje, ali se ono krši na dnevnoj bazi, iako bez većih pomaka na frontu. Kopnene snage saudijske koalicije nastoje napredovati iz južnog pravca, uz obalu, te s istoka, kroz industrijsku zonu, ali ne mogu probiti linije obrane Huti boraca, koji im u međuvremenu nanose velike gubitke u ljudstvu i tehnici.

NERMIN N.

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close