Rezultati predsjedničkih izbora u Turskoj: Erdogan u vodstvu sa 54 posto glasova

Premijer Turske i kandidat na prvim neposrednim predsjedničkim izborima u historiji te zemlje Recep Tayyip Erdogan prema dosad prebrojanih više od 80 posto glasova, osvojio je oko 54 posto glasova birača, javlja Anadolija.

Erdogan je, prema preliminarnim rezultatima, u Istanbulu osvojio 51,96 posto glasova, a zajednički kandidat opozicije Ekmeledin Ihsanoglu 39,02 posto.

U glavnom gradu Turske Ankari, Erdogan je, prema do sada objavljenim rezultatima, osvojio 53,93, a Ihsanoglu 42,57 posto. Erdogan je u Konyi osvojio 74,98 posto, a Ihsanoglu 21,98.

S druge strane, Ihsanoglu je u, prema preliminarnim rezultatima, u Izmiru osvojio 58,33, a Erdogan 34,06 posto.

Erdogan je na nivou Turske, prema do sada prebrojanim glasovima, osvojio 53,62 posto glasova, Ihsanoglu 37,43 i treći predsjednički kandidat Selahattin Demirtas ukupno 8,95 posto glasova.

Prema posljednjim informacijama Centralne izborne komisije Republike Turske danas je glasalo više od 75 posto registriranih birača.

Danas su u Republici Turskoj održani prvi direktni predsjednički izbori u historiji te zemlje na kojima je između tri kandidata biralo 52 miliona 894 hiljade 115 registriranih birača na 165.108 biračkih mjesta.

Biračka mjesta otvorena su jutros u 07.00, a zatvorena u 16.00 po srednjeevropskom vremenu, sa izuzecima na biračkim mjestima ispred kojih su ostali redovi birača, kojima će komisije na biračkim mjestima omogučiti glasanje.

Birači u dijaspori su proteklih dana završili proces glasanja i kutije sa njihovim listićima su avionom transportovane do Ankare, gdje će biti otvorene i prebrojane večeras, zajedno sa svim listićima.

Vrhovna izborna komisija će 11. augusta objaviti preliminarne, a 15. augusta prve zvanične rezultate današnjih izbora.

Ukoliko niti jedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu od važećih glasova, birači će između dva kandidata sa najvećim brojem glasova predsjednika birati u drugom krugu 24. augusta. Dijaspora će u drugom krugu glasati od 17. do 20. augusta.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close