Rezolucija o Srebrenici predviđa da djeca ubuduće u školama uče o genocidu

BEOGRAD – Rezolucija o Srebrenici, koju je u Vijeću sigurnosti UN pripremila Velika Britanija, predviđa da djeca ubuduće u školama uče o genocidu, piše beogradski tisak pozivajući se na diplomatske izvore. Dokument koji je pripremila Velika Britanija, prema pisanju  beogradskog lista Blic, ima ukupno 13 točaka, a u devetoj točki je upućen apel svim državama u svijetu da učenje o genocidu uvrste u nastavne programe.

„Apelira se na sve države (u svijetu) da razvijaju obrazovne programe koji će usaditi u buduće generacije lekcije koje su naučili iz prošlih genocida“, navedeno je u 9. točki britanske deklaracije o genocidu u Srebrenici.

Srbijanski ministar vanjskih poslova potvrdio je da je misija Velike Britanije u UN dostavila Srbiji nacrt rezolucije.

U preambuli stoji tvrdnja da su „desetine tisuća žena i djevojaka, ljudi i dječaka bile žrtve seksualnog nasilja tijekom sukoba u BiH, uključujući Srebrenicu“, piše Blic i naglašava kako se “srpske žrtve u BiH ne pominju ni na jednom mjestu”.

U tekstu, također, nigdje nisu spomenute ni Srbija ni Republika Srpska, ali se rezolucija poziva na presude u Haagu u kojima se govori  o genocidnom aktu u Srebrenici koji su počinile snage Republike Srpske.

Prema navodima Blica rezolucija sadrži formulacije poput „najoštrije se osuđuje genocid u Srebrenici“ i „osuđuje se svako negiranje genocida“.

Šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić izjavio je u povodu nactra rezolucije o Srebrenici da će “Srbija pažljivo razmotriti i rukovoditi  se nacionalnimi državnim interesima, ne dovodeći u sumnju opredjeljenje za kažnjavanje ratnih zločina”.

Dačić je najavio da će od utorka će početi konzultacije s ostalim članicama VS UN o rezoluciji, čiji će konačni tekst biti razmatran 7. srpnja na sjednici VS UN.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close