NogometSport

Revolucija u Premier League: Kreće VAR i niz novih pravila

ZA MANJE od dva mjeseca počinje nova sezona najatraktivnijeg nacionalnog nogometnog prvenstva. Ta 2019/20 bit će povijesna za englesku Premier League jer uvode se velike promjene pravila. 

IGRANJE RUKOM

Do sada se igranje rukom kažnjavalo samo ako bi sudac procijenio da je namjerno. U obzir se pri tome uzimalo je li igrač rukom išao prema lopti te udaljenost između njega i onoga tko je zadnji igrao loptom.

Novo pravilo: Ako igrač namjerno dodirne loptu rukom njegova momčad bit će kažnjena, ali će se dosuditi prekršaj protiv momčadi koja nenamjernim igranjem rukom stvori priliku ili postigne gol. Ako igrač podigne ruku iznad visine ramena bit će kažnjen, kao i u slučaju kada širenjem ruku “tijelo čini većim”. 

Ali ako lopta pogodi igračev dlan ili ruku iz neposredne blizine, zatim ako je ruka uz tijelo ili ako se igrač njome pridržava dok pada, u takvim slučajevima neće se kažnjavati. 

ZAMJENE

Do sada igrači prilikom zamjene nisu morali napuštati teren na centru.

Novo pravilo: Sada će to morati napraviti na mjestu gdje im je aut-crta za izlazak s terena najbliža. Ova promjena uvodi se kako bi se stalo na kraju odugovlačenju prilikom zamjena. Na ovaj način skraćuje se udaljenost koja je igraču potrebna kako bi napustio teren. 

ISPUCAVANJE LOPTE S PETERCA

Do sada su svi igrači, osim onog koji izvodi ovaj udarac, morali prilikom njega biti van kaznenog prostora i nije se smatralo da je lopta u igri dok ne bi napustila taj prostor. 

Novo pravilo: Lopta je u igri od trenutka kada je udarena. Protivnički igrači mogu ostati u kaznenom prostoru i presresti je. 

Ova promjena uvodi se kako bi se igra nakon ovakvog ispucavanja “nastavila brže i dinamičnije”.

ŽUTI I CRVENI KARTONI

Do sada se igra nije mogla nastaviti dok sudac nije završio s pokazivanjem kartona i njegovim evidentiranjem.

Novo pravilo: Ako momčad u napadu želi i sudac nije počeo pokazivati karton, onda u ovoj situaciji može izvesti brzi slobodni udarac. Važno je da iz njega može doći do prilike za gol. Sudac u ovom slučaju može pokazati karton naknadno, kada lopta prvom idućom prilikom izađe iz igre. 

Ali ako se sudac spremao isključiti igrača koji je počinio prekršaj kojim je faulirao suparnika u prilici za gol, a momčad u napadu se odluči za brzi slobodni udarac, onda će počinitelj prekršaja dobiti samo žuti karton. 

Ova promjena uvodi se jer “nije fer da napad propadne kako bi se dodijelio žuti ili crveni karton, jer su brzi slobodni udarci ionako dozvoljeni prilikom prekršaja bez kartona.

VAR

Uvođenje sudačkih video-pomoćnika novost je koja se u Premier League očekuje s najvećim zanimanjem nakon što se već koristi u SP-u, LP-u, ali i engleskom natjecanju, FA Kupu.  

Engleski klubovi su u studenom prošle godine izglasali uvođenje VAR-a od početka 19/20 nakon što su prihvatili objašnjenje da je ta metoda povećala točnost sudačkih odluka za 99.3 posto. 

VAR će u Premiershipu rješavati dvojbe prilikom golova, penala, crvenih kartona i zamjena identiteta igrača. Svaki sudac imat će video-asistente u sobama u Stockley Parku, sjedištu sudaca Premier League. Oni će savjetovati glavne suce, koji će moći pregledati dvojbene situacije na ekranima uz teren.

Suci će u Premier League moći će i vratiti igrače na teren čak i ako su odsvirali kraj poluvremena ili utakmice, ako se pregledom snimke na ekranu ustanovi da je potrebno promijeniti odluku koju su donijeli prije nego što su označili kraj dijela igre ili cijele utakmice. 

index.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close