Reviziju privatizacije FBiH vodit će Vedad Duraković

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine imenovala je jučer Vedada Durakovića za direktora Agencije za reviziju privatizacije FBiH. Time je, kako je Duraković nakon imenovanja izjavio za NAP, još jednom pokazala odlučunost da izvrši provjeru i reviziju privatizacijskih postupaka u skladu sa zakonom.

“Da, i ja sam danas dobio tu informaciju i drago mi je da ćemo uskoro početi djelovati. Vlada je pokazala da je spremna da se uhvati u koštac sa revizijom privatizacije. Moj posao će biti da taj proces provedem u skladu sa važećim Zakonom o reviziji privatizacije”, kazao nam je kratko Duraković.

Vlada je samo prije nekoliko dana objavila i spisak sumnjivih privatizacija, koji je danas i dopunjen. Od pravosudnih organa je zatraženo da se pokrenu i ubrzaju istrage na osnovu podnesenih prijava o privatizacijskom kriminalu. Pretpostavlja se da je loša privatizacija nanijela štetu FBiH koja se mjeri stotinama miliona maraka. Sporni ugovori nikada temeljito nisu revidirani niti procesuirani.

Imenovanjem Durakovića Vlada je omogućila i početak rada Agenciji za reviziju privatizacije FBiH čije je formiranje predviđeno Zakonom koji je usvojen aprila 2012. godine.

Agencije za reviziju privatizacije, po zakonu, ima ovlasti da istraži postupak privatizacije i provođenje privatizacijskih ugovora, od početka procesa prenosa državnog vlasništva u privatno. To znači da će agancija moći da revidira i predratnu privatizaciju na području FBiH.

Zadatak agencije je da radi izmjene i poništavanja ugovora o privatizaciji pokreće upravne postupke te upravne i parnične sporove. Zakonom je propisano i to da će sva imovina za koju sud utvrdi da je stečana nezakonito biti dodijeljena Vladi FBiH na upravljanje.

Vedad Duraković je po struci ekonomista i mladi stručnjak koji je radio u Željeznicama FBiH, a član je Nadzornog odbora Remontnog zavoda u Hadžićima.

“Ovo je odgovorna pozicija i radit ću samo po zakonu i u skladu sa činjenicama”, kazao je Duraković za NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close