BiHPrivreda

Rekordna proizvodnja njemačkog giganta u BiH

Kompanija Mann+Hummel BA, koja je jedna od najznačajnijih njemačkih investicija u BiH, ostvaruje rekordnu proizvodnju u svom pogonu u BiH, tačnije u Tešnju.

Kako je za Biznisinfo potvrđeno iz ove kompanije, u septembru i oktobru kompanija bilježi rekordnu proizvodnju od oko 2 miliona filtera mjesečno.

Zaposleno je ca. 630 radnika što je rekordan broj od osnivanja. Na kraju godine očekuje se rast vrijednosti prodaje (prometa) za ca. 20 posto i proizvodnje za ca. 8 posto u odnosu na prošlu godinu, rečeno nam je iz ove kompanije.

Ova godina će biti rekordna i po ulaganjima od ca. 4 miliona KM.

Osim toga, ova kompanija dodatno širi svoje poslovanje u BiH, jer je kupila zemljište od ca. 9.300 m2 sa starim objektom od ca. 4500 m2 u Bukvi, s namjerom da gradi Logistički centar.

Podsjetimo, tešanjska firma “Mann+Hummel BA”, proizvođač filtera za automobilsku i mašinsku industriju, često se navodi kao primjer uspješne privatizacije u BiH.

Do 2005. godine, firma je poslovala pod imenom “Unico filter” (osnovana 1974.), da bi od te godine ušla u sastav velike njemačke grupacije “Mann+Hummel”.

Komapnija je prošle godine imala prihode od 57,5 miliona maraka.

 

Biznsinfo

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close