Reisu-l-ulema: Sarajevo ima posebnu obavezu u očuvanju Zemaljskog muzeja

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović danas je, u sklopu akcije “Ja sam muzej”, dežurao u Zemaljskom muzeju BiH. On je poručio da se muzejsko blago mora sačuvati, a da Sarajevo, kao glavni grad, ima posebnu obavezu u tome.

“Došao sam ovdje i zatekao sam prazne prostorije gdje su nekada bili eksponati koji su predstavljali naslijeđe svih nas u BiH, svih naših naroda, građana. Ovo je jedna vrlo tužna priča još od agresije pa sve do danas. No, ovi ljudi koji ovdje rade su pokazali da se oni znaju boriti za muzej i da žele sačuvati ovo blago koje ne vide oni koji bi ga ustvari trebali vidjeti i prepoznati”, rekao je reisu-l-ulema Kavazović nakon obilaska muzeja.

Kavazović je naglasio da je Zemaljski muzej BiH državna institucija te da država mora imati odgovornost prema njemu.

“Zbog toga smo danas, naravno, ovdje da damo podršku, ako mogu tako kazati, kao građani vlastitoj državi. Ona mora prepoznati važnost muzeja, ono što je ovdje stvarano tokom svih proteklih stoljeća. Ovdje smo i da podržimo sve ove ljude koji upiru u savjest svih nas”, dodao je Kavazović.

On je izrazio nadu da će Vijeće ministara BiH riješiti ovaj problem iako je evidentno da postoji otpor iz RS-a.

“Sarajevo ima obavezu da čuva naslijeđe BiH, naslijeđe koje pripada svim ljudima u državi, bez obzira na to da li to neko iz nekog mjesta u BiH želio ili mislio da to treba drugačije. Sarajevo je glavni grad ove države i ono ima obavezu da to učini. Ne možemo mi kao građani BiH prepustiti ovo važno pitanje onima koji imaju drugačije mišljenje. Mi se moramo boriti za BiH i njeno naslijeđe koje pripada svim njenim građanima i narodima”, rekao je Kavazović ukazujući na to da muzejsko blago trebamo čuvati, ali ga i pokazivati djeci da bi ona uvidjela kako je raznolik život bio u BiH.

Što se tiče samog modela finansiranja Zemaljskog muzeja BiH reisu-l-ulema Kavazović ističe da država mora iznaći način rješavanja ovog pitanja.

“Ovo se mora finansirati. Kako, političari moraju iznaći rješenje”, zaključio je Kavazović.

(Klix.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close