Reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović – Prva hutba

Reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović je u Gazi Husrev-begovoj džamiji, nakon ceremonije primanja Menšure, šerijatsko-pravno ovlaštenje da može vršiti dužnost vjerskog vođe muslimana, uputio je i svoju prvu hutbu, te se zakleo da će ovu obligatnu dužnost „obavljati odgovorno i časno, u skladu s propisima šerijata, ovlašćenjima Šejhu-l-islama i odredbama Ustava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini te državnih zakona“.

Citirajući ajete iz časnog Kur'ana da je „Uzvišeni Bog stvorio ljude i džine da Ga obožavaju“ Kavazović je rekao da će njegova zadaća biti da učestvuje u izgradnji svijeta i boljeg života muslimana, Islamske zajednice i građana, te da će surađivati s predstavnicima zajednice te brinuti za materijalna dobra i imovinu IZ-a.

„Misija naše zajednice je da ukupnim djelovanjem utječe na ispravno razumijevanje islama i primjenu njegovih normi“, rekao je Kavazović .

Rekao je da je svijet u kome danas živimo nemiran i tjeskoban, pun okrutnosti, neizvjesnosti i straha, „stoga je velika moralna obaveza svih nas pojedinačno, obnova naših porodica, naših komšiluka i naših džemata“.

Kavazović je izrazio uvažavanje dosadašnjem rukovodstvu Islamske zajednice BiH, s dosadašnjim resiu-l-ulemom Mustafom ef. Cerićem na čelu, koji je ostvario značajne rezultate u svom radu i naglasio da će nastaviti sve korisne i uspješne poslove u zajednici.

Istakao je da će snagu i jedinstvo muslimana, te svijest Bošnjaka, usmjeravati prema sigurnosti i dobrobiti ummeta, društva i države u kojoj žive, te da će unapređivati sistem obrazovanja i razvijati nauku, zalažući se za neograničenu razmjenu ideja.

Rekao je da su nedavna agresija na BiH i genocid nad Bošnjacima, ostavili dalekosežne razarajuće posljedice na naše ljude i našu zemlju, ali „naša obaveza je obnoviti porušeno, ne zaboraviti zulum koji smo pretrpjeli, i pamtiti šehide i gazije“, te da će zajedno s drugima učestvovati u snaženju države Bosne i Hercegovine i njezinom napretku,

Dodao je da će se brinuti i o drugim muslimanima izvan domovine, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, a da će posebnu pažnju „usmjeriti prema ukupnoj bošnjačkoj dijaspori“.

„Mi smo dio evropske stvarnosti i autohtoni islamski narod Evrope i svjetske zajednice te ćemo se ponašati odgovorno i osjećati ravnopravno. Ummet islama je naša kolijevka a mi smo njegov narod“, rekao je u svojoj prvoj hutbi Kavazović.

Reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović je na kraju hutbe svim muslimanima čestitao  Hidžretsku 1434.godinu.

Nakon inauguracije u Gazi Husrev-begovoj džamiji, drugi dio svečanosti bit će upriličen u popodnevnim satima u sarajevskom hotelu “Bristol” u prisustvu visokih zvanica.

Na svečanost dodjele Menšure pozvano je oko 800 zvanica.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close