Reis Kavazović: U petak sergija za obnovu bolnice u Bihaću

Odlukom reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Huseina ef- Kavazovića u petak, 09. augusta 2013. godine, nakon džuma-namaza bit će organizirana sergija za pomoć u obnovi Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ koja je značajno oštećena u požaru koji je izbio prošle sedmice, javlja agencija Anadolija (AA).

”Islamska kultura i civilizacija svoj povijesni razvoj temelji na nekoliko izuzetno važnih društvenih ustanova kao što su: džamije, škole, biblioteke, univerziteti, vodovodna i putna infrastruktura, te zdravstvene i humanitarne ustanove. Naša povijest bilježi visoku svijest nepreglednog broja dobročinitelja/vakifa koji su kroz sistem vakufa podizali i ostavljali za opću korist i upotrebu ovakve ustanove diljem muslimanskog svijeta čije su se granice u jednom dugom povijesnom razdoblju protezale od istoka Indije do zapada Španije. U ovom trenutku s posebnim povodom ističemo kako se u islamskoj kulturi i civilizaciji osobita pažnja posvećivala razvoju medicine i zdravstva, a samim tim i ustanova koje prate ovu izuzetno važnu oblast u društvenom životu”, naveo je reis Kavazović u pozivu vjernicima da svojim prilozima pomognu obnovu Kantonalne bolnice u Bihaću.

Nadalje, Kvazović je naglasio da danas živimo u vremenu kada takve ustanove gradimo i održavamo na kolektivnom nivou.

”U tom smislu, a povodom velikih šteta u Kantonalnoj bolnici u Bihaću koje su nastale uslijed požara, uz izraze žaljenja zbog ovoga što se dogodilo, želimo iskazati saosjećanje, potrebu i spremnost da svojim prilozima pomognemo obnovu i stavljanje u funkciju Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijnakić” u Bihaću kako bi u što kraćem roku bila spremna u punom kapacitetu ispunjavati svoju humanu misiju”, naveo je Kavazović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close