Kultura

Reis Kavazović stavio mandat na raspolaganje, muftije traže smjenu Hasana Čengića

SABOR PROTIV RIJASETA: Reis Kavazović stavio mandat na raspolaganje, muftije traže smjenu Hasana Čengića

 

Piše: A. Avdić

Tinjalo je mjesecima, ali je sada eskaliralo. Sukob prvog čovjeka Sabora Islamske zajednice u BiH Hasana Čengića i reis-u-uleme Huseina ef. Kavazovića ulazi u završnu fazu.

POTPISI PROTIV ČENGIĆA

Naime, reis Kavazović je, kako saznaje Žurnal, zatražio od sabornika da se na prvoj narednoj sjednici Sabora izjasne o povjerenju Rijasetu Islamske zajednice.  Time je, praktično, Reisu-l-ulema svoj mandat stavio na raspolaganje.

Istovremeno, tvrde izvori Žurnala iz vrha IZ-a, u najmanje tri muftijstva započelo je prikupljanje potpisa za sazivanje vanredne sjednice Sabora Islamske zajednice na kojoj bi se trebalo izglasati nepovjerenje predsjedniku Hasanu Čengiću.

Od samog izbora na čelo Sabora, Hasan Čengić pokušava da oslabi poziciju Rijaseta, ali i samog reisa Kavazovića. No, sve do posljednje sjednice Sabora Islamske zajednice, Čengić nije mogao prikupiti dovoljan broj sabornika kako bi zvaničnim aktima smanjio Kavazovićeve ovlasti. I upravo na toj, posljednjoj sjednici, održanoj prije desetak dana, sabornici su se trebali izjašnjavati o tri akta čiji je predlagač Rijaset, odnosno reisu-l-ulema Kavazović. U pitanju je bio Statut Vakufske direkcije, zatim Pravilnik o muftijstvima, te odluka o osnivanju Media centra, u okviru kojeg bi djelovala sva glasila i mediji Islamske zajednice.

„Nakon što je uvidio da je Sabor na ivici kvoruma, te da bi njegov glas i glas Jusufa Zahiragića mogli presuditi, Hasan Čengić je prijedloge Rijaseta stavio na glasanje. Zahvaljujući Čengićevom i Zahiragićevom glasu protiv – prijedlozi Rijaseta nisu dobili potrebnu većinu“, ispRičao je za Žurnal jedan od sabornika.

Nakon što njegovi prijedlozi nisu dobili podršku, za riječ se javio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je pozvao Sabor da se na prvoj narednoj sjednici izjasni o njegovom mandatu. Međutim, nekoliko sabornika potom se javilo za riječ, tražeći da  Sabor izglasa nepovjerenje Hasanu Čengiću.

Jedan od najoštrijih istupa protiv predsjednika Sabora imao je potpredsjednik Ramiz Jelovac. On je, čak, naveo da će podnijeti ostavku ukoliko Hasan Čengić ostane na čelu Sabora. Ubrzo nakon toga sjednica Sabora je prekinuta, ali sukobi su nastavljeni na terenu.

OSOBA SA CRNE LISTE

U najmanje tri muftijstva, čije muftije podržavaju reisa Kavazovića, započelo je prikupljanje potpisa za sazivanje vanredne sjednice Sabora IZ-a BiH na kojoj bi se izglasalo nepovjerenje predsjedniku Hasanu Čengiću. Prema saznanjima Žurnala, smjena Hasana Čengića skoro je izvjesna, jer većina sabornika smatra da osoba sa crne liste SAD-a ne bi trebala biti na čelu ove institucije.

Podršku Čengiću, prema istim izvorima, isključivo pruža dio sabornika sa područja Sarajeva, okupljenih oko Jusufa Zahiragića, ratnog i poratnog funkcionera SDA kojeg je OHR smijenio sa pozicije ministra pravde Kantona Sarajevo.

(zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close