Reforma javnog sektora iz perspektive političkih lidera

Reforma javnog sektora iz perspektive političkih lidera

U povodu predstojeće Tematske sjedice Općinskog vijeća Visoko, koja se odnosi na provođenje “Reforme javnog sektora na osnovu Smjernica reformi javnog sektora općine Visoko”, potražili smo mišljenja lidera političkh partija koje participiraju u ovom zakonodavnom tijelu: Halim Zukić – SDA,  Muhamed Husić – SDP, Jasmin Omanović – SBB, Senad Trako – BPS i Refik Kurgaš, kantonalni predsjednik A-SDA.

Osim toga, zamolili smo ih i za ocjenu prethodne sjednice na kojoj su usvojeni ključni dokumenti za predstojeću kalendarsku godinu, a to su Budžet sa pratećim plansko – programskim dokumentima.
Na osnovu razgovora sa političkim liderima, a pojednostavljeno kazano – podršku Reformi javnog sektora će uskratiti SDP i SBB, dok ostale političke partije imaju pozitivan stav prema istima, uz izvjesne rezerve u određenim segmentima – više operativne, nego suštinske naravi.

34. sjednica Općinskog vijeća Visoko, o tome smo već pisali, skoro da je prošla uz jednoglasje po pitanju svih predloženih dokumenata. Tu činjenicu su prokomentirali svi politički lideri.

Halim Zukić, prvi čovjek visočke SDA: “Da, Klub SDA je podržao Budžet općine Visoko za 2016. godinu. To nužno ne mora značiti i podršku Reformi javnog sektora. Na prošloj sjednici usvojili smo nešto što se tiče 2016. godine, dakle, budućnosti. A na narednoj ćemo u velikoj mjeri govoriti o prošlosti, odnosno dosadašnjim efektima po osnovu izvršenja dokumenta “Smjernice reformi javnog sektora“.

Na našu konstataciju da je SDA imala najviše amandamana na Budžet, Zukić kaže:
Mislim da je potpuno bespredmetno i beskorisno baviti se tim vrstama špekulacije. Ono što je važno je činjenica da su pomenuti amandmani prihvaćeni od strane predlagača i kao takvi usvojeni na samoj sjednici uz podršku 21 vijećnika.
Važno je da su amandmani korisni i to na direktan način za razne kategorije građana i organizacija.
Važna je suština samih amandmana, a ona nije ništa drugo nego smanjenje nejednakosti, da ne koristim neki drugi termin, među građanima iste općine. I to kada su u pitanju elementarne stvari, odnosno osnovna prava.

Oni koji su na ovaj način shvatili amandmane su na sreću oni koji imaju mogućnost odlučivanja tako da je i to važno. Rekao bih da je pobjedila razboritost i politička odgovornost kako Načelnice, tako i onih vijećnika koji su Budžetu uopšte dali, skoro nedvojbenu i zaista obećavajuću podršku.”

Predsjednici političkih partija koje participiraju u Općinskom vijeću Visoko: Muhamed Husić – SDP, Jasmin Omanović – SBB, Senad Trako – BPS i Refik Kurgaš, kantonalni predsjednik A-SDA, skoro pa su saglasni da podrška Budžetu i programsko-planskim dokumentima za 2016. godinu, nije stvar političkog “jednoglasja”, već produkt činjenice da se radi o okvirnim dokumentima na koje se značajnije, nije moglo uticati u društveno-političkim prilikama kakve jesu u državnom okruženju. Budžeti se formiraju na već poznatim zadatostima, a sve što će donijeti boljitak ovdašnjem okruženju, bez razlike o kojem dijelu općine se radi, treba podržati ako se već ne može konstruktivno i suštinski mijenjati trenutno stanje.
Svi predsjednici su naglasili vlastita nastojanja u davanju nesebičnog doprinosa u realizaciji projekata opšteg značaja, a koji su realizovani ili su u fazi realizacije. Svi do jednog naglašavaju potrebu da Visoko napravi iskorak iz politikatskog političkog diskursa, a da projektni zadaci budu osnova na kojoj će se isčitavati zrelost ovdašnjih političkih aktera.

Reforma javnog sektora, a sada je već sigurno, i pored rezultata koje je donijela, sigurno ne zadovoljava očekivanja javnosti, dok politički lideri imaju različita mišljena po tom pitanju.

Naše stavove po tom pitanju ćete čuti na sjednici Vijeća, kao stavove Kluba SDA, kako to red i nalaže. Ono šte se u ovom trenutku može okarakterisati kao generalni stav SDA spram reformi značilo bi podršku pomenutom procesu. Od samog početka, do danas. I tako treba biti i u buduće. Tempo reformskih aktivnosti ovisi isključivo od stepena odgovornosti i zrelosti političkih aktera Visokog. Izborna godina naravno povećava izglede za nepredviđene i nepotrebne zastoje. Svakako da je moguće očekivati istupe koji za cilj nemaju bilo šta unaprijediti, nego samo omesti onog ili one koji pokušavaju nešto napraviti. Međutim, vjerujem da su dominantnije snage koje za cilj imaju progres i da ključni procesi i projekti neće značajnije trpiti. Takvih ljudi na sreću imamo i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti. A što se tiče stranaka, mogu reći da će SDA težiti stabilnoj i odgovornoj politici. U populistima nećemo tražiti partnere, niti će skupljanje jeftinih političkih poena biti način rada SDA. Vjerujem da nismo jedina stranka koja djeli takva opredjeljenja i u tom smislu pred nama je vrijeme otvorenih dijaloga onih koji preuzimaju odgovornost za sve izazove 2016. godinu, računajući i da je to izborna godina.” – kazao nam je Halim Zukić, predsjednik OO SDA Visoko.

S druge strane, Jasmin Omanović – predsjednik OO SBB Visoko i vijećnk Općinskog vijeća Visoko, suprtonog je mišljenja.
Mi nismo podržali dokument “Smjernice reformi javnog sektora”, ako se sjećate da smo napustili sjednicu kada se taj dokument usvajao. Nismo promjenili mišljenje od tada do danas. Mišljenja samo da je od početka taj postupak više politička igra nego odlučnost da se mijenjaju stvari strateški i dobronamjerno. Naravno, na predstojećoj sjednici nećemo podržati te procese.”

I predsjednik OO SDP Visoko Muhamed Husić sličnog je mišljenja.
Teško se oteti dojmu, a na osnovu pokazatelja sa terena, da su reformska opredjenjenja više plebiscitarne naravi. Iz ličnog iskutva, a na primjeru vlastitog angažmana na rješavanju pitanje vodosnabdjevanja Smršnice, uvjerio sam se da su SDA kadrovi opstruirali taj projekt i njegovo uključivanje u poslovni sitem JKP “Visoko”. To je školski primjer odnosa prema reformskim aktivnostima.
Osim toga, SDP je predlagao postupne reforme, konkretno u prvoj fazi JKP “Gradska Groblja” i RTV Visoko. Ovo što imamo za rezultat nije dovoljno da bi SDP podržao ovakvu Reformu javnog sektora u Visokom.

 

Senad Trako, predsjednik BPS Visoko, uz podršku reformama javnog sektora, naglašava da postoji mnogo prostora za nadogradnju započetih procesa i da treba biti objektivan, te sagledati i eventualne greške koje su napravljene da bi se ispravile i da se ne ponavljaju u daljem procesu.

Mislim da se u Visokom previše politizira, da je više politikantstva nego spremnosti da svako u svom kapacitetu i vlastitim mogućnostima preuzme odgovornost i radi za društveno dobro.”

A-SDA Visoko podržava započete reformske procese“ – naglašava Refik Kurgaš i dodaje: „Međutim, nisam siguran da ovo što do sada imamo kao rezultat jest ono što su i sami začetnici ovog projekta željeli i htjeli. Mišljenja sam da je trebalo daleko više stručnog pristupa u svemu, a manje politike – ovako, slobodno kazano, sve previše “miriše” na improvizaciju.
Ubjeđen sam da Visoko ima i pameti i kadrova, izgleda da je upitna politička volja, da se započeti procesi uspješno privedu željenom cilju.

Ako je suditi po mišljenjim političkih lidera i na osnovu svih sugestija koje smo čuli, predstojeća sjednica bi mogla biti “burna”, a reformski procesi bi trebali dobiti potrebnu podršku.

Velika je vjerovatnoća da određen broj vijećnika zbog prirode vlastitih profesionalnih poziva nemaju cjelovitu sliku o svim poduzetim procesima i dostignutim rezultatima. Za očekivati je da će precizniji pokazatelji biti presudni za konačan stava svakog od vijećnika, isto koliko i stav vlastite političke opcije.

Iz svega rečenog, a kao zaljučak se nameće konstatacije da politički ambijent u Visokom, kako tako, poprima demokratske osobine, moglo bi se ustvrdit da i politička scena prolazi svojevrsne reformske procese.

Za nadati se da ti procesi neće biti kratkog daha, a da Visoko ulazi u neke nove – pozitive tokove, koliko god da to iz ove perspektive izgledalo preambiciozno.
Ipak, aktuelna vlast je napravila određene pomake, stvorila preduslove da se počnu odvijati aktivni procesi u kojima svi društveni akteri trebaju i bio bi red da daju doprinosa.
Društveni procesi nisu uslovljeni količinom političkih stavova oličenih u adminstrativnim dokumentima, prije će biti da su uslovljeni kvalitetom i kvantitetom angažiranih aktera u istom.

Da se ne shvati kao politički apel, već kao neizostavna konstatacije – Visoko treba sve svoje raspoložive resurse aktivnima uvijek i vazda.
Vrijeme promjena nije na papiru, već u konkretnim aktivnostima svih društvenih aktera i svakog građanina koji se smatra društveno odgovornim.

www.magazinplus.eu

 

 

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close