Reakcija na nacrt budžeta Foruma mladih SDP Visoko

Forum mladih SDP BiH OO Visoko izražava zabrinutost nacrtom budžeta Općine Visoko za 2013. godinu, u kojem se podrška mladima ponovo smanjuje i stavlja u drugi plan.
Na inicijativu Foruma mladih te kroz amandman vijećnika SDP Visoko na budžet za 2012. godinu, Općina Visoko je u 2012. godini po prvi put odvojila sredstva za stipendije najboljim studentima, u iznosu 20.000 KM za 12 studenata, dodijeljene po javnim i jasno preciziranim uslovima, što je bio jedan od prvih koraka da se pokaže da je Visokom zaista stalo do mladih, a u nastojanju da se mladi i kvalitetnih kadrovi zadrže u Visokom i nakon završetka studija, kroz zapošljavanje ili otvaranje vlastitog biznisa. Na žalost, umjesto da se prepozna ova pozitivna ideja te u budžetu za 2013. godinu povećaju predviđena sredstva kako bi se podržalo studiranje još većeg broja najboljih studenata iz Visokog, spomenuta stavka je uklonjena iz nacrta budžeta za 2013. godinu bez ikakvog objašnjenja, što šalje veoma lošu poruku svim studentima iz Visokog o njihovoj budućnosti u ovoj općini.
U svim normalnim sredinama, jedna od politika koja se usko veže za mlade je uključivanje u sportske aktivnosti, kao način za njihov razvoj i socijalizaciju. Iako u Visokom nazivno djeluje značajan broj sportskih kolektiva, činjenica je da većina njih radi u iznimno teškim uslovima, ponajviše zahvaljujući entuzijazmu i sposobnosti pojedinaca, te zbog želje da te kolektive, od kojih su mnogi proslavili Visoko, sačuvaju za nove generacije kroz pružanje šanse mladima da se uključe i sklone sa ulice. Nacrtom budžeta za 2013. godinu i popratnim dokumentima nije precizirano na koji način će se tokom 2013. podržavati sportski kolektivi. Pozivamo da se što prije javno objavi procedura na osnovu koje će se pružiti podrška sportskim kolektivima, uz naglašavanje za apsolutnom potrebom transparentnosti prilikom tog procesa, uz prepoznavanje postignutih rezultata i tradicije, te da se spriječi situacija u kojoj bi opstanak određenih kolektiva bio doveden u pitanje zbog nedostatka osnovnih uslova za rad, kao što je pristup salama za trening. Interes Visokog, kada je u pitanju razvoj sporta, valjda, ne bi trebao biti upitan.
Također, pozivamo i na preispitivanje odluke Službe za društvene djelatnosti, boračko-invalidsku zaštitu i raseljena lica o obustavljanju ovjere karti za učenike i studente tokom zimskog raspusta, budući da smatramo kako ne postoji opravdan razlog zbog čega učenici i studenti ne bi koristili popuste za prevoz tokom školskog raspusta, posebno uzimajući u obzir da studenti imaju ispitne obaveze na fakultetima.
Ovom prilikom, Forum mladih poziva sve pozitivne snage u Visokom da tokom javne rasprave o budžetu za 2013. godinu, u utorak, podrže pozitivne i konstruktivne amandmane, posebno one koji se tiču mladih, uz nadu da ćemo svi zajedno biti bliži shvaćanju da dobre ideje i projekte treba razmotriti i podržati, bez obzira ko ih predlaže.

Forum mladih OO SDP BiH Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close