Kultura

Reakcija na filofašističke pojave u Mostaru

Reakcija na filofašističke pojave u Mostaru

 

 

Mi dole potpisani,

 

Osjećamo građansku odgovornost reagovati na i osuditi sveučestalije fašističke pojave u našem društvu. Zadnji ovakav primjer je Obilježavanje 25. Obljetnice Hrvatske zajednice Herceg-Bosne čiji je politički i vojni vrh na Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju prvostepeno osuđen zbog udruženog zločinačkog poduhvata i ratnih zločina koje su počinile oružane snage te zajednice. Ova obljetnica je dio kontinuirane fašizacije našeg društva unutar kojeg škole i ulice dobivaju imena po fašistima, proslavljaju se ratni zločinci i obilježavaju događaji koji su bili u službi ratno huškačkih politika. Sve to uz prešutno odobravanje a ponekada i aktivno učešće sadašnjih političkih elita.

 

Već godinama znamo da su ove vrste kreiranja napetosti i nesigurnosti ustvari jedino u službi ratnoprofiterskih i postratnoprofiterskih elita, koje preko konstruisanja etničkih narativa pokušavaju sebi osigurati nesmetano uživanje opljačkanih naših društvenih dobara. Na žalost mi im već decenijama dozvoljavamo da nas manipulišu, pljačkaju i porobljavaju. Davno smo se trebali probuditi iz ove noćne more i reagovati, ali kad već nismo do sada nadamo se da ćemo, se uz globalno buđenje, i mi probuditi i početi odbijati da budemo dio fašističkog terora.

 

Pozivamo nadležne institucije da reaguju i spriječe javnu promociju ratnih zločinaca i ideja, ideologija i praksi koji su, sa sličnim snagama iz druih etnija,  direktno odgovorni za bratoubilački rat i 100 000 mrtvih duša.

 

Nećemo mirno gledati fašizaciju društva i promociju mržnje, nacionalizma i netrpeljivosti. Smrt fašizmu – sloboda narodu. NO PASSARAN.

 

 

 

Potpisnici_ice:

 

Inicijativa „Jer me se tiče“

Feministički antimilitaristički kolektiv

Centar za mlade „KVART“

Štefica Galić

Amer Bahtijar

Maša Galić

Predrag Blagovčanin

Sergio Šotrić

Gorana Mlinarević

Nela Porobić Isaković

Goran Zorić

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close