RAZVOJNA BANKA RS-a: Direktorica Vujnić u Banci zaposlila zaovu, vlastitog sina, ali i sina profesora kod kojeg je magistrirala

Najviši zvaničnici Republike Srpske godinama se ponašaju kao da je ovaj entitet njihova privatna firma, te su, shodno toj logici, državne i entitetske institucije premrežili zapošljavajući u njih članove vlastitih porodica, kumove i prijatelje

Piše: Ljiljana Kovačević

Kako je Žurnal ranije objavio, posljednji u nizu primjera nepotizma u Republici Srpskoj je zapošljavanje kćerke člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske. Prije toga, obznanjeno je da su premijerka Željka Cvijanović i entitetski ministar finansija Zoran Tegeltija u Elektroprenos BiH zaposlili svoju djecu. Cvijanovićka sina, a Tegeltija kćer.

Dok stotine hiljada nezaposlenih, uglavnom mladih, beznadežno traži kakav-takav posao, ljudi iz vlasti bez ikakvih problema, efikasno i hitro, zapošljavaju čanove svojih familija u javne institucije, obezbjeđujući im primanja, natprosječna za zemlju kakva je BiH.

Tako je Jovo Radukić, pomoćnik ministra finansija, zaposlio svog bratića Marka Radukića u Poresku upravu RS-a. Neđo Ilić, bivši direktor Šuma RS-a, koji je za vrijeme svog direktorskog mandata ovo preduzeće doveo na rub propasti, zaposlio je svoju kćerku u Poresku upravu RS-a. Ilić i Zora Vidović, direktorica Poreske uprave RS-a, su zemljaci, oboje iz Srpca. Vidovićeva je svoju kćer udomila u Centralnu banku BiH, dok je zeta smjestila u entitetsku Agenciju za bankarstvo i još mu obezbjedila mjesto u nekoliko nadzornih odbora. Da djeca imaju od čega živjeti.
Jasminka Krivokuća, sestra Srebrenke Golić, ministarke za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, direktorica je Pošta Srpske.
Pravobranilac RS-a Slobodan Radulj zaposlio je sina Srđana kao pomoćnika ministra pravde u Savjetu ministara BiH.

Direktorica Razvojne banke RS-a u Banci zaposlila i sina

U Investiciono-razvojnoj banci RS-a zaposlen je sin direktorice Snježane Vujnić, Marko. Zanimljivo je da je Vujnićeva, u vrijeme kada joj je sin dobio posao u IRB-u, bila izvršni direktor za računovodstvo i finansije i jedan od članova uprave IRB RS, pa ga je zaposlila u svoj sektor kao referenta.
Kad je imenovana za direktoricu IRB RS-a, odmah ga je unaprijedila za rukovodioca odjeljenja.
Puna brige prema porodici, Vujnićeva je u vrijeme dok je bila izvršna direktorica za računovodstvo i finansije, u taj sektor zaposlila i Maru Milovac. Kada je napredovala i postala direktorica IRB RS-a, zaovu je imenovala kreditni odbor ove banke. Vujnićeva se pobrinula i za prijatelje, pa je u NO banke zaposlila sina svoje prijateljice Nade Mirjanić-Gluvić iz Gradiške, inače bliske saradnice visokog funkcionera SNSD-a Nikole Kragulja.
Sva ova zaposlenja Vujnićeva je sprovela bez konkursa. Direktorica IRB RS-a je magistrirala kod profesora Nove Plakalovića iz Istočnog Sarajeva. Nakon toga je Plakalovićev sin dobio posao u kancelariji IRB-a u Istočnom Sarajevu.
Tu nije kraj podacima o nepotizmu funkcionera SNSD-a.
Direktor Kulturnog centra Banski dvor Milorad Petrić (nekadašnji šef kabineta Milorada Dodika) svoju kćerku je zaposlio u toj ustanovi na mjesto muzičkog direktora.
Direktor banjalučkog Radničkog univerziteta Momčilo Šavija, takođe kadar SNSD-a, svoju stariju kćerku zaposlio je u ovoj ustanovi kao izvršnog direktora i predavača, a zeta koji radi u Turističkog organizaciji RS-a kao predavača na Radničkom univerzitetu. Mlađoj kćerki posao je našao u Elektrokrajini, na čijem čelu je Seka Kuzmanović, takođe kadar SNSD-a.
Milenko Šarić, direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Banjaluka zaposlio je svoju suprugu kao načelnika za Sektor poljoprivrede u toj instituciji. Šarić je svom kumu Drašku Iliću, koji je i odbornik SNSD-a u gradskoj skupštini, omogućio vrijedne poslove, tako da veliki dio novca iz budžeta Centra odlazi Ilićevoj firmi Eko euro tim. Radi se o poslovima čija je svrha veoma upitna, poput projekta izgradnje vodovoda preko Manjače i odvoza smeća iz ruralnih područja.

U Sportskom centru Borik direktor Zrnić angažovao pola porodice

Ilić je svoju kćer zaposlio u Gradsku razvojnu agenciju Banjaluka, a u istoj ustanovi zaposlen je i sin direktora Pedagoškog zavoda Predraga Damjanovića.
Dobrim poslodavcem za članove svoje uže i šire porodice pokazao se i direktor banjalučkog Sportskog centra Borik Manojlo Zrnić. On je u “svoju” firmu zaposlio pola familije – dva nećaka, dva sinovca, dvije sinovke, pašanca kao šefa ugostiteljstva, a kuma kao upravnika. Zaposlio je i sina direktorice Centra za socijalni rad, koja mu je kao protivuslugu u Centar zaposlila suprugu na mjesto direktora finansija.
Očito, funkcioneri SNSD se drže one narodne – ko će kome, ako ne svoj svome. Problem je u tome što ovi primjeri nepotizma potvrđuju da je u RS po svim nivoima stvorena političko-poslovno-rodbinska elita, koja dominantno odlučuje o svim procesima u ovom entitetu.
(zurnal.info)
Pročitajte više tekstova sa pojmovima: Snježana Vujnić, Ljiljana Kovačević, Nepotizam

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close