Razlaz Beograda i Banjaluke

Posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića proteklog vikenda Republici Srpskoj definitivno je stavila tačku na odnose Beograda i Banjaluke.

Da se posjeta desila prije nekoliko godina i da je na mjestu Tomislava Nikolića Boris Tadić, u Trebinju bi se proteklog vikenda okupio kompletan politički vrh RS bez izuzetka, uz obavezne crkvene velikodostojnike. Međutim, Tomislav Nikolić, sada je već jasno, nije najomiljenija ličnost kod političkog vrha RS za razliku od njegovog prethodika. Nikoliću je uručena povelja počasnog građanina Trebinja, a pri uručivanju povelje Nikolić je bio jasan šta misli o trenutnim odnosima u RS: “Moraću da za svoje Trebinje uradim nešto što još niko iz Srbije nije uradio. Vidim da je nekako centar RS otišao daleko”.

Potvrda zaokreta politike

Nikolića u Trebinju nije dočekao niko od predstavnika vlasti RS ali ni crkveni velikodostojnici bliski vladajućim strukturama u RS ali i demokratama u Srbiji. Nikolića u Trebinju nije dočekao niko od predstavnika vlasti RS ali ni crkveni velikodostojnici bliski vladajućim strukturama u RS ali i demokratama u Srbiji. (Fotografija sa ranijeg susreta Milorada Dodika sa Tomislavom Nikolićem)

Centar RS otišao je predaleko, smatra stručna javnost i to ne samo po pitanju RS već i odnosa sa Srbijom. Direktor Centra za regionalizam iz Srbije Aleksandar Popov kaže da je neprimjereno da predsjednika Srbije, matice, ne dočeka predsjednik RS, što samo govori u kakvim su odnosima zvanični Beograd i Banjaluka. To samo potkrepljuje tezu, kaže Popov, da nakon predsjedničkih izbora u Srbiji odnosi nisu ni približno isti, niti će sa ovom političkom strukturom ikada biti: “To može da bude potvrda onoga o čemu se odavano kalkuliše da je, od kada je nova vlast u Beogradu, došlo do promjene politike prema Banjaluci i politici Milorada Dodika”.

Pored ovoga, Nikolića u hercegovačkom manastiru Gračanica nije dočekao ni vladika zahumsko hercegovački Grigorije, koji je rekao da mu nije bilo ni na kraj pameti da izbjegava Nikolića. Međutim, SPC bila je obavještena o toj posjeti nekoliko dana ranije o čemu uostalom svjedoči i nekoliko hiljada građana Trebinja koji su dočekali Nikolića, koji je komentarišući doček u Gračanici rekao da je zatekao svetinju bez domaćina. Za Popova je to dokaz da SPC koristi svaku priliku da pokaže da je protiv briselskog sporazuma i dogovora Beograda i Prištine: “Sve ovo što se desilo u Trebinju moglo bi se tumačiti da je i jedno i drugo krilo SPC-a protiv politike koju vodi ova garnitura čije oni oličenje vide u Tomislavu Nikoliću”.

SNS će podržati ujedinjenu opoziciju u RS?

Nezvanično, delegacija Srbije tražila je da u odboru za doček, ukoliko ga bude, ne bude upravo vladika Grigorije, ali detalji o tome su u domenu špekulacija. U SNSD-u ne žele da komentarišu nepojavljivanje vladike Grigorija ali kažu da je sa Nikolićem razgovarao srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. “Zbog svojih obaveza na sastancima u Ruskoj Federaciji gospodin Dodik nije prisustvovao ovom prijemu. U svakom slučaju mi smatramo da su dobri odnosi sa svim susjednim zemljama jako važni a za RS posebno odnosi sa Srbijom”, rekla je portparol SNSD-a Dušica Savić.

Mnogi se slažu da ovo znači konačan politički razlaz Beograda i Banjaluke sa ovom strukturom vlasti, zbog čega bi srbijanski SNS mogao da podrži opoziciji u RS na sljedećim izborima. Mnogi se slažu da ovo znači konačan politički razlaz Beograda i Banjaluke sa ovom strukturom vlasti, zbog čega bi srbijanski SNS mogao da podrži opoziciji u RS na sljedećim izborima.

Ti odnosi promjenjeni su iz temelja, a ulje na vatru dolio je i sastanak Nikolića sa prvim čovjekom Trebinja Slavkom Vučurevićem koji je dobio mandat ispred opozicije u RS na proteklim izborima. Javnost to vidi kao početak podrške opoziciji u RS od strane naprednjaka iz Srbije, što bi moglo ozbiljno da ugrozi političku poziciju SNSD-a. “Potpuno je razumljivo da sadašnja vlast u Srbiji podržava opoziciju u RS i to će se vjerovatno i u nekom narednom periodu iskristalisati a pred izbore naredne godine doći će do punog izražaja. Prema informacijama koje imam već je donesena odluka da će SNS podržati ujedinjenu opoziciju u RS”, kaže politički analitičar iz Banjaluke Željko Raljić.

Iako su mnogi vjerovali da bi u proteklih nekoliko mjeseci moglo doći do političkog pomirenja naprednjaka i Dodikovog SNSD-a sada je jasno da se to nije desilo, osim u smislu koji je na nivou protokolarne saradnje Srbije i RS. Sudeći prema najavama opozicija u RS bi dobro mogla da iskoristi ovaj trenutak za političku kampanju za izbore naredne godine.

Autor: Dragan Maksimović

Odgovorni urednik: Mehmed Smajić

DW.DE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close