Ratni zločinac za civilizrani svijet – Za Hrvate iz BiH general i heroj

“Ovo je veliki dan za sve Hrvate iz BiH koji očekuju svog generala i heroja na slobodi.” – službena web stranica hdzvitez.org

Osuđeni i dokazani ratni zločinac Dario Kordić danas se pojavio u rodnoj Busovači, gdje ga je dočekalo nekoliko stotina građana.

Danas je na stadionu predviđeno druženje Kordića i njegovih pristalica.

Zaista je sramotno da samo nekoliko desetina kilometara od Ahmića, mjesta strašnog ratnog zločina, Kordić slavi svoj izlazak iz zatvora i dolazak u rodno mjesto.

Podsjećamo, Dario Kordić jedan je od grupe bosanskohercegovačkih Hrvata iz centralne Bosne koji se 1997. godine dobrovoljno predao Sudu u Haagu. Kordić je bio potpredsjednik i član Predsjedništva Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a jedno vrijeme i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH).

Zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u centralnoj Bosni, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija, te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubistava, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close