Ratni veterani iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske posjetili Potočare

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, grupa veterana proteklog rata na Balkanu odala je počast danas žrtvama masakra u Srebrenici.

Veterani iz BiH, Srbije i Hrvatske položili su cvijeće na spomen-obilježje više od osam hiljada Srebreničana koje su srpske snage ubile u masakru u julu 1995. godine.

Posjetu je organizirao Centar za nenasilnu akciju, nevladina organizacija koja promovira nenasilje, dijalog i okuplja ratne veterane i ohrabruje ih da se ponašaju konsturktivno spram prošlosti.

Većina učesnika današnjeg podoha prvi put je posjetila Srebrenicu i mezarje u Potočarima. Kako su izjavili, posjeta je za njih bila “šokantna” i mnoge od njih je ostavila “bez teksta”.

“Ono što ova grupa ljudi čini je preuzimanje lične dgovornosti i mislim da to ima simbolično značenje za našu regiju i da je to ono što je potrebno”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Nenad Vukosavljević, koji je u Srebrenicu stigao iz Beograda.

Kazao je kako je gubitak svakog ljudskog života tragedija, te da je “srebrenički zločin poseban” jer je njegove razmjere teško pojmiti.

Mirovni aktivist Centra za nenasilnu akciju iz Sarajeva Adnan Hasanbegović je podsjetio kako se susreti veterana, odnosno zajednički obilasci stratišta, organizuju već dvanaest godina.

“To mi daje nadu da bismo ubuduće više ovakvih stvari mogli raditi zajedno i time u našim društvima pokušati izgraditi zajedničku kulturu sjećanja”, kazao je Hasanbegović.

Članice udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa” pozdravile su dolazak ratnih veterana iz Srbije, ocijenivši da on ima veliko simboličko značenje i ohrabrenje članovima porodica žrtava.

“Voljela bih da su došli i političari i da se i oni iskreno poklone žrtvama genocida”, kazala je Hatidža Mehmedović iz udruženja srebreničnih majki.

Grupa je ranije posjetila mnoga označena i neoznačena mjesta stradanja u proteklom ratu, ali kažu da je posjeta Srebrenici jedno od najtežih iskustava.
Veterani su tokom posjete Potočarima pogledali dokumentarni film o masakru u Srebrenici, a potom obišli zid na kojem su ispisana imena žrtava.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close