RAT NA POMOLU: Sedamdeset i pet hiljada vojnika spremno da uđe u pojas Gaze!

Nakon što je izraelska vojska bespilotnom letjelicom likvidirala vođu vojne grupacije Hamasa Ahmeda al-Jabarija, situacija u pojasu Gaze došla je do tačke usijanja, a svakog trenutka moguć je početak izraelske kopnene invazije na područje pod palestinskom upravom na kojem trenutno živi milion i 600 hiljada ljudi, prenosi Jutarnji.hr.

Naime, sukob je danas ušao u peti dan, a premijer Benjamin Netanyahu izjavio je kako je razvoj situacije pokazatelj da je Izrael spreman “značajno proširiti napade”. U izraelskim napadima dosad je poginulo ukupno 50 Palestinaca, od kojih šestero djece, a više od stotinu ih je ozlijeđeno.

Izrael već dva dana granatira sjedišta političko-militantne palestinske organizacije Hamas i drugih zgrada s političkim i medijskim uredima, a objavljeno je da je kopnena vojska u stanju pripravnosti i da može za sat vremena doći do granice i ući u Gazu. Palestinski izvori su javili da je napadnut ured premijera Ismaila Hanijeha.

Glasnogovornik Hamasa je nakon al-Jabarijeva ubistva rekao da je Izrael tom terorističkom likvidacijom otvorio vrata pakla, te su militantni Palestinci odmah pokrenuli akciju odmazde. Ispalili su više od tristotinjak raketa prema Izraelu, a nekolicina ih je pala u predgređe Tel Aviva, gdje je poginulo troje Izraelaca. Žrtava bi bilo više da Izraelci nisu upotrijebili svoj novi antiraketni štit Iron Dome (željeznu kupolu), koji su razvili uz pomoć Amerikanaca.

Tako su svojim raketama, od kojih svaka košta dvadesetak hiljada eura, uspjeli oboriti 135 palestinskih projektila. No, naravno da se Izraelci nisu ograničili samo na rušenje Hamasovih raketa nego su počeli raketirati baze militanata iz kojih su rakete lansirane na Izrael.

Trenutno se u Tel Avivu i Gazi svakog trenutka pale sirene za uzbunu, a danas je pala najmanje jedna raketa. Prema granici s pojasom Gaze primijećeno je desetak “labudica” koje prevoze tenkove, dok je izraelski parlament odobrio mobiliziranje 75.000 rezervista, od kojih je 16.000 već uzelo oružje u ruke.

To, uz 176.000 aktivnih izraelskih vojnika, čini impozantnu vojnu silu, kojoj bi se trebalo suprotstaviti malo više od 30.000 pripadnika raznih militantnih milicija, kojih je glavnina naoružana lakim pješačkim oružjem, raketnim bacačima i raketama koje su većinom kućne izrade i nemaju određenu preciznost, nego uglavnom služe kao psihološko oružje.

No, Palestinci imaju i prilično jakog saveznika u Egiptu, u kojem su Muslimanska braća nedavno osvojila vlast i s mržnjom gledaju susjedni Izrael koji je njihovu zemlju više puta ponizio u ratovima. Egipat je u znak protesta zbog izraelskog napada na palestinski teritorij odmah povukao svog veleposlanika iz Tel Aviva, a predsjednik egipatske vlade Hisham Qandil otišao je u Gazu, gdje je posjetio bolnicu u kojoj leže Palestinci ozlijeđeni u nedavnim izraelskim napadima.

Qandil je posjetio i vođe Hamasa kojima je dao bezrezervnu podršku u njihovoj borbi za slobodu svog teritorija, te je oštro osudio izraelski napad nazvavši ga katastrofom koja bi cijelu regiju mogla gurnuti u rat. Napomenuo je također da se u slučaju daljnje eskalacije izraelskih napada Egipat neće moći držati po strani.

Vođe Palestinske samouprave poslale su diplomatske note diljem svijeta, a od Sjedinjenih Američkih Država, koje su najbliži izraelski saveznik, tražili su da smjesta zaustave napade na Gazu. Palestincima je za sada odgovorio samo francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, koji je dvosmisleno rekao da Palestinci imaju pravo na svoju državu, a Izrael ima pravo zaštititi svoju, dok je britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao da je i na Izraelcima i na Palestincima odgovornost da zaustave sukobe. Mnogo je jasniji bio američki ministar obrane Leon Panetta, koji je rekao da ima potpuno razumijevanje za Izrael.

No, čini se da Izraelci ne namjeravaju prekinuti svoju vojnu akciju s obzirom na to da raspolažu obavještajnim podacima prema kojima pripadnici Hamasa imaju puno jače oružje nego što se mislilo. Prema Mossadovim podacima, Palestinci raspolažu s više iranskih raketa Fajr-5, čiji je domet 75 kilometara, pa je samim time ugrožen i izraelski glavni grad Tel Aviv sa svojih 280.000 stanovnika. Izraelci su rekli da su dvije takve rakete pale u nenaseljeno predgrađe glavnoga grada i da nisu prouzročile nikakve štete, dok su druge dvije pale u more.

To je prvi put od Zaljevskog rata 1991. godine da je Tel Aviv izložen raketnim napadima. Palestinske vlasti proglasile su izvanredno stanje, prekinuta je nastava u školama, sve vitalne službe u stanju su najveće pripravnosti, a pripadnici militantnih milicija najavljuju samoubilačke napade na sve izraelske mete u svijetu. Istodobno, Izraelci, koji na granicama s Gazom gomilaju svoje trupe, iz aviona su bacali letke kojima pozivaju Palestince da ostanu u svojim kućama.

Prije tri godine čak 1430 mrtvih, većina civili

Sve je izglednije da će se ponoviti izraelsko-palestinski rat iz 2008. i 2009. godine. Taj je rat trajao tri tjedna i jedan dan od decembra do januara. U njemu je Izrael izvojevao pobjedu jer je uništio vojne baze Hamasa i na više godina paralizirao njihovu vojnu aktivnost. U tadašnjim je sukobima poginulo 13 Izraelaca i 1417 Palestinaca, a tisuće ljudi su bili ranjeni.

No, ovaj su put geostrateške prilike drukčije nego prije četiri godine. U međuvremenu je izbilo arapsko proljeće u kojem su svrgnuti dugogodišnji diktatori, a na vlast su uglavnom došli radikalni muslimani koji niječu samo postojanje Države Izrael, dok se u susjednoj Siriji vodi građanski rat u koji su se u dva navrata i vojno uključili gađajući Asadove snage koje su pucale po pobunjenicima što su se sakrili s izraelske strane granice.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close