logo
bios

Rastoder, Memić, Sefić: Slučajevi u kojima je sve jasno, a godinama traju sudski postupci

Objavljeno prije 1 mjesec . u sub, dec 14th, 2019

Piše: A. Varatanović

Sudski slučajevi koji traju godinama, a u kojima je više nego jasno šta se dogodilo samo su jedan od problema u bh. pravosuđu. Pravosudni sistem u BiH treba suštinsku reformu, upozoreno je na to i u izvještaju nezavisnog eksperta EU Reinharda Priebea, a posebno je naglašeno da su sudski postupci izuzetno dugi i zamorni.

Ko iole prati suđenja primjerice samo na Kantonalnom sudu u Sarajevu sjetit će se nekoliko slučajeva koji se godinama vuku od ovog do Vrhovnog suda FBiH pa opet na ponavljanje postupka na Kantonalnom sudu.

Još uvijek traje sudski postupak u slučaju Semir Rastoder koji je 1. aprila 2014. godine automobilom udario i usmrtio Havu Dovadžija dok je prelazila pješački prijelaz. Rastoder je pri brzini od 103 km na sat udario Havu Dovadžija.

Rastoder je prvi put osuđen na pet i po godina zatvora 15. oktobra 2015. godine. Njegov advokat je uložio žalbu Vrhovnom sudu FBiH koji je 12. februara 2019. godine ukinuo presudu Kantonalnog suda u Sarajevu i vratio na ponovno suđenje. Ponovljeni postupak počeo je u junu 2019. godine i još uvijek nije okončan.

Drugi slučaj koji je već ušao u četvrtu godinu je suđenje u predmetu Dženan Memić. Optuženim Ljubi i Bekriji Seferoviću sudi se za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja iako porodica stradalog mladića od samog početka tvrdi da je Dženan u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji napadnut, a od zadobijenih povreda je preminuo 15. februara 2016. godine.

Iako je Kantonalni sud u Sarajevu u julu 2018. godine donio oslobađajuću presudu protiv Seferovića, Vrhovni sud FBiH u junu 2019. godine poništava presudu uvažavajući djelomično žalbu Tužilaštva KS. Na ponovljenom suđenju koje je počelo 2. jula 2019. godine naređeno je novo saobraćajno vještačenje koje je prezentirano sudu 15. novembra 2019. godine. Ono je potvrdilo i ranije vještačenje vještala Mirsada Kulovića da nema parametara koji ukazuju da je došlo do saobraćajne nesreće kao i da povrede na Dženanu Memiću ne odgovaraju tipičnim povredama koje pješak dobije pri naletu vozila kada strada donji dio tijela što ovdje nije slučaj.

Sud je dodatno naložio dopunu medicinskog vještačenja, a naredno ročište zakazano je za 10. januar 2020. godine kada će biti ispitan vještak i iznesene završne riječi. U isto vrijeme u vezi ubistva Dženana Memića, Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu za organizirani kriminal protiv više osoba. Porodica Memić od samog početka optužuje tadašnju glavnu tužiteljicu KS Dalidu Burzić, od februara 2019. sudiju Suda BiH, da je podigla lažnu optužnicu usmjeravajući istragu u pogrešnom pravcu. I danas porodica Memić poziva Tužilaštvo KS da odustane od lažne optužnice i otvori istragu za ubistvo Dženana Memića. 

Treći slučaj koji se već godinama vodi na Kantonalnom sudu je slučaj stradanja Selme Agić i Edite Malkoč koje je automobilom u oktobru 2016. godine udario i usmrtio Sanjin Sefić. Sefić je nakon nesreće pobjegao s lica mjesta, a zatim i napustio BiH preko GP Uvac i pobjegao u Srbiju. Izručen je u januaru 2017. godine. U septembru 2018. godine Kantonalni sud ga je osudio na 14,5 godina zatvora dok su njegovi pomagači oslobođeni krivice. Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbu Tužilaštva KS te je prvostepena presuda ukinuta i vraćeno je na ponovljeni postupak. Novo suđenje Sefiću i pomagačima (osim njegove sestre Sare Sefić) počelo je početkom jula 2019. godine.     

Sudski postupak je još uvijek u toku, a njegovi pomagači Dino Alić, Saud Nišić i Amar Salihović potpisali su sporazume o krivici, te su postupci u odnosu na njih razdvojeni od Sefića.

Tužilaštvo KS u preciziranoj optužnici Sefića tereti za krivična djela teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja (član 332 KZ FBiH) i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće (član 337 stav 2) za šta je zaprijećena veća zatvorska kazna u odnosu na prvobitnu optužnicu.

Zbog kontradiktornosti između dva nalaza saoraćajnih vještaka, Kantonalni sud je na posljednjem ročištu naložio novo saobraćajno vještačenje koje će dati odgovor koliko brzo se Sefić kretao, gdje su bile pješakinje, gdje je bio kontakt vozila s pješacima. Naredno ročište zakazano je za 3. januar kada će biti prezentiran nalaz vještaka.

Ovakvi slučajevi u kojima je jasno ko je žrtva, a ko počinilac, bezrazložno traju godinama čemu doprinose i sami sudovi koji zakazuju suđenja jednom do dva puta mjesečno, a često se zna dogoditi da zbog protoka od 30 dana suđenja počinju ispočetka.  

Advokat Ifet Feraget kazao je da je takva praksa već godinama, a da on ima slučaj koji traje već 30 godina od čega 20 godina parnični, a 10 izvršni postupak.

„Trenutno je u Kantonalnom tužilaštvu KS jer sam podnio krivičnu prijavu protiv tužene stranke zbog izbjegavanja plaćanja“, kazao je Feraget navodeći da ovakvi postupci ne ulaze u zastaru i mogu trajati „200 godina“.  

Patria

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh