BiHPrivreda

Rast izvoza, štednih depozita i deviznih rezervi

TRI SVIJETLE TAČKE EKONOMIJE BIH: Rast izvoza, štednih depozita i deviznih rezervi

Ekonomiju BiH u godini kojoj brojimo posljednje dane, obilježila je brojka 10: prvi put nakon rata izvoz BiH, štednja građana i devizne rezerve premašili su iznos od 10 milijardi KM.

Robni izvoz iz BiH u jedanaest mjeseci ove godine iznosio je deset milijardi i 130 miliona KM, što je za 18 posto više nego u istom periodu prošle godine, i posve je izvjesno da će do kraja godine premašiti cijelih 11 milijardi KM.

 

Pokrivenost uvoza izvozom još je uvijek niska – iznosi 60,9 posto,ali taj podatak treba uzeti s velikom rezervom jer značajan dio robnog uvoza može se tretirati i kao izvoz zbog rastućih turističkih posjeta (ekonomisti turističku potrošnju smatraju unutrašnjim izvozom) i robnog prometa u pograničnim krajevima s Hrvatskom i Srbijom.

 

Izvoz u zemlje CEFTA-e je iznosio milijardu i 624 miliona KM i porastao je za 29,1 posto dok je izvoz u zemlje EU, u jedanaest mjeseci ove godine, premašio 7 milijardi i 261 milion KM, što je za 17,3 posto više nego u istom periodu lani.

 

Vidljivo je dakle da su države EU najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH – jer više od 60 posto izvoza BiH otpada na članice EU, prije svega Njemačku, Austriju, Italiju…

 

RAST ŠTEDNIH DEPOZITA

 

Prema podacima Centralne banke, štedni depoziti građana BiH već početkom godine premašili su 10 milijardi KM a u oktobru ove godine narasli su na skoro 11 milijardi KM.

 

Kako u BiH živi 3.531.159 stanovnika (popis 2013. godine), to znači da svaki stanovnik u prosjeku ima štedni depozit od 3.115 KM, a zanimljiv je i podatak da građani u prosjeku imaju više novca u bankama od kreditnog duga.

Tokom prethodnih pet godina, evidentan je kontinuiran snažniji porast depozita u domaćoj valuti, jer su na kraju 2012. godine učestvovali u ukupnim depozitima stanovništva sa 36,4%, a sada su dostigli gotovo 50%.

Depoziti stanovništva kontinuirano rastu, uprkos činjenici da prosječne plate i penzije ne bilježe značajan porast. U 2017. godini, bruto domaći proizvod porast će za 2,8 posto no u isto vrijeme  štedni depoziti građana porast će za oko 7 posto godišnje, što je pokazatelj uspostavljenog povjerenja u bankarski sektor i u sistem osiguranja depozita.

 

REKORDNE DEVIZNE REZERVE

 

Od uspostave Centralne banke BiH 1997. godine do danas, devizne rezerve BiH uvećane su oko 60 puta i prvi put nakon rata premašile su razinu od 10 milijardi KM.

 

Devizne rezerve koje drži Centralna banka BiH bilježe najveći iznos do sada, a njihov rast determinisan je stvarnom potražnjom za domaćom valutom, odnosno saldom kupovine i prodaje KM, kazali su za Indikator.ba Plus iz Centralne banke BiH.

Neto devizne rezerve BiH trenutno iznose 10,47 milijarde KM, a u odnosu na isti period prošle godine, kada su iznosile 9,3 milijarde KM, uvećale su se za više od milijardu KM.

 

-Promjena u visini deviznih rezervi determinisana je stvarnom potražnjom za domaćom valutom, odnosno saldom kupovine i prodaje KM koji CBBH ostvari sa komercijalnim bankama i internim deponentima. Banke iskazuju potražnju za domaćom valutom ili za svoje ili za potrebe svojih klijenata. Tako su se povećani prilivi po osnovu turističke sezone, kontinuiranog priliva doznaka, te potrošnje naše dijaspore pozitivno odrazili na povećanje deviznih rezervi, naročito u ljetnim mjesecima…

 

Podsjećamo, 1997. godine, kada je osnovana Centralna banka BiH (umjesto dotadašnje Narodne banke SRBiH) devizne rezerve su iznosile nepunih 300 miliona KM.

 

Slobodna Bosna

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close