Rast BiH slabi u trećem kvartalu

Ekonomski rast u Bosni i Hercegovini u trećem kvartalu postepeno slabi u odnosu na polugodište, a posebno u odnosu na prvo tromjesečje.

Glavni uzroci tome jesu sve slabiji rast robnog izvoza i industrijske proizvodnje te sve izraženije slabljenje domaće potražnje.

Usporen izvoz

To pokazuje analiza Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH, u kojoj je još naglašeno da je nominalni rast robnog izvoza u trećem tromjesečju iznosio tek 3,7 posto, što je upola niža stopa u odnosu na drugi kvartal. Time je devetomjesečni rast izvoza usporen za 1,7 procentnih poena u odnosu na polugodište.

U isto vrijeme, visok industrijski rast u prvom polugodištu bio je rezultat ne samo šestomjesečnog oporavka proizvodnje započetog krajem 2012. nego i niske osnovice iz prethodne godine uzrokovane naglim padom u prvom kvartalu.

Nakon što je u aprilu dostignuta rekordna proizvodnja u posljednjih nekoliko godina, došlo je do tromjesečnog pada industrijske proizvodnje u periodu maj – jul, koji je nakratko zaustavljen tek u avgustu 2013., s rastom od 1,5 posto u odnosu na juli.

U septembru, također, industrijska proizvodnja ponovo bilježi blagi pad (0,2 posto), tako da je treći kvartal obilježila industrijska stagnacija. Time je industrijski rast usporen sa stope od sedam posto u prvom polugodištu na 6,2 posto u devet mjeseci 2013.

Sprečavanje daljnjeg slabljenja rasta industrije u četvrtom tromjesečju moglo bi biti još izazovnije, s obzirom na znatno veću osnovicu nego u novembru 2012., kada je počeo industrijski oporavak.

Polugodišnji rast građevinskih radova također usporava u prva dva mjeseca trećeg kvartala, i to kao rezultat usporavanja rasta radova u FBiH uprkos smanjenju pada u RS.

Stagnacija u RS

Nizak rast vrijednosti radova u avgustu od šest posto te septembarski pad od 2,3 posto najviše su doveli do usporavanja polugodišnjeg građevinskog rasta (13,2 posto) u FBiH za 3,2 procentna poena u trećem tromjesečju.

S druge strane, julskim rastom vrijednosti radova obavljenih u RS od 10,9 posto te septembarskim rastom od 11,2 posto zaustavljen je polugodišnji pad od 3,4 posto, tako da je građevinarstvo RS stagniralo u devet mjeseci 2013.

Produbljavanje pada uvoza u trećem tromjesečju najvjerovatnije je bilo posljedica slabe domaće, ali i izvozne potražnje.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close