Raspisati vanredne izbore u roku od tri mjeseca

Član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za TV1 govori, između ostalog, o protestima i neredima širom BiH, sigurnosnom aspektu, zaključcima i prijedlozima SDA za rješavanje situacije, ostavci premijera KS Suada Zeljkovića, te potrebi raspisivanja vanrednih izbora u roku od tri mjeseca.

TV1: Danas, za razliku od juče, imamo nešto mirniju situaciju na području Federacije BiH. Kako ste sve ovo vidjeli i kako komentarišete sve ovo?

IZETBEGOVIĆ: Veoma deprimirajuće za mene. U zgradama Vlade KS i Predsjedništva BiH proveo sam neke ratne godine. Emotivno sam vezan za te dvije zgrade. Te zgrade i institucije nisu zaslužile da dožive ovakvu sudbinu, kao ni građani Sarajeva. Mirni protesti, opravdano nezadovoljstvo nepravdama i nejednakostima u društvu, sporim i indolentnim reakcijama političara, naravno je na mjestu. Građani imaju pravo da traže da se brže i bolje radi, a da se oni koji to neće sklone i da dođu neki drugi.

U jednom momentu, grupa huligana preuzela je jednu akciju obespravljenih građana i krenula je u divljanje, koje nije imalo smisla i svrhu, koje je bilo iracionalno. Spaljeni su izvanredno vrijedni arhivi, to su nemjerljivo vrijedne stvari. Zidovi će biti popravljeni, fasade okrečiti….Ali nikad više nećemo imati dokumente iz austrijskog i turskog vremena itd.

SDA je danas razmatrala ovu situaciju.

TV1: Koju su zaključci?

IZETBEGOVIĆ: Potrebno je krenuti u hitnu akciju, donijeti brze, a nakon toga i dugoročne mjere, u odnosu na nezadovoljavajuće socio-ekonomsko stanje, nejednakost u društvu. Smatramo da se može napraviti niz mjera. Recimo, osnovati fond sredstava iz kojeg bismo se bolje brinuli o ranjivim grupama u društvu, te iz kojeg bismo stimulisali zapošljavanje. Sredstva bi se mogla iznaći tako što bismo smanjili neke rastrošnosti, umanjili neke plate, te na način da se vremenom smanji broj zaposlenih u administraciji. Plate u administraciji daleko su veće nego u realnom sektoru, a realni sektor hrani administraciju.

Pozvali smo građane da se suzdrže od nasilja, jer uništavaju njihovu vlastitu imovinu. Vlasti će otići, ali institucije trebaju građanima. Juče je spaljena i zastava BiH.

Konačno, pozvali smo Predsjedništvo BiH, vlade na svim nivoima da stalno zasijedaju. Od ministra sigurnosti BiH tražimo da konačno formira jedan krizni štab. Juče je bila situacija u kojoj uopšte nije bilo glave. Policijci su nekako bili obeshrabreni, bez morala, kao da nemaju vođu. Date su im instrukcije da ne smiju ni na kakvo nasilje uzvratiti. Oni su satima trpjeli batine. Tri puta sam prema Federalnoj upravi policije lično intervenišem da dođu specijalci. Kada su konačno došli, pomogli su da se situacija kod predsjedništva raščisti. Prije toga, specijalci SIPA-e nisu došli, a snage koje su bile unutar zgrade su se jedva branile od provale u zgradu. Nije bilo govora da izađu napolje i da odbrane zgradu. Bili su malobrojni.

Ukazali smo javnosti da se ovaj problem dešava samo tamo gdje Bošnjaci predominantno žive. Slična situacija je i u RS, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu. Dakle, standard života je otprilike isti, imaju slične probleme. S tim da je BiH ratom srušena zemlja, i to ne samo fizički, nego su srušeni i odnosi među ljudima. Imamo nenormalan sistem ustanovljen u Dejtonu, koji je pun blokada. Teško je bilo BiH sustići okruženje. U velikoj mjeri je to postigle.

Ali jedini dio gdje se nasilno dešava je Federacija BiH, gdje su u većini Bošnjaci. Bojimo se da to ima veze sa nekim planovima, sa nekim centrima moći, koji žele da oslabe poziciju onih koji brane suverenitet i dalju podjelu BiH.

O tome ću govoriti kada budem imao više informacija.

TV1: Čini se da je i javnost podijeljena. S jedne strane su građani koji podržavaju ideju da su ljudi dosta demonstrirali na miran način i apsolutno se nije ništa promijenilo, te odobravaju ono što se juče desilo. S druge strane, jedni su stava da se stvari neće pomjeriti s mrtve tačke, da su vlasti previše uljuljkane, da ništa ne rade da smire grupe koje demonstriraju i traže svoja prava.

IZETBEGOVIĆ: Ne mogu pravdati nasilne demonstracije. Ali ako ičega dobrog ima u ovoj tragediji koja se desila, jeste to što će eventualno natjerati političare da se pokrenu, da se dogovore, da brže rade neke stvari. Nadam se da će se ići u tom smjeru.

Što se tiče ovoga da se u kroz dvije decenije ništa ne mijenja, mijenjalo se, mijenjala se garnitura vlasti. Razne partije su probale da BiH vode ka boljem, nekada je išlo bolje, nekada lošije, ali nema čarobnog štapića. Niko neće ništa dramatično povući nabolje u BiH. Jednostavno, mi imamo takve kugle na nogama, kojima naprijed nije lako i brzo ići, ali se može ići. Može se i kotrljati unazad, kao što je to situacija zadnjih par godina.

Potrebno je uporediti perioda kada je ko predstavljao glavninu, okosnicu vlasti i kada je brutonacionalni dohodak rastao, a kad je stagnirao, kada su reforme pravljene, kada su stagnirale, kada je broj zaposlenih rastao, a kada stagnirao ili opadao. Iz toga se vidi da se nešto bolje može raditi.

Olako obećana brzina je nerealna stvar. Pozivam građane BiH da ne nasijedaju na to. Bh. ekonomija bila je uništena 90. godine, imali smo najveću inflaciju, živjeli smo na čekove… To je rat dodatno devastirao. Nakon rata, imali smo situaciju posvađanih političara, posvađanih etničkih grupa, jako komplikovan sistem napravljen u Dejtonu, pun mogućnosti kočenja. Ovo nije moglo puno brže, ali je moglo brže, mogli smo da nemamo zastoj u posljednje tri godine.

TV1: Premijer KS Suad Zeljković ponudio je ostavku, o čemu će se Izvršni odbor SDA večeras odrediti. Znači li to da Vlada u KS pada?

IZETBEGOVIĆ: Vjerovatno. Premijer Zeljković se zaista trudio i mislim da je u ove dvije godine ostario deset godina. Težak zadatak je imao i na kraju su mu nervi popustili. Imao je incident i to je jedan od razloga zbog kojih je podnio ostavku i ona će vjerovatno biti prihvaćena. Nakon toga imaćemo situaciju Vlade u tehničkom mandatu, pa ćemo vidjeti kako dalje.

TV1: Juče ste plasirali tezu koja je naišla na plodno tlo, odnosno da se ova situacija može riješiti čak i vanrednim izborima.

IZETBEGOVIĆ: Mislim da narod želi promjenu vlasti. Da li ćemo na to čekati osam mjeseci ili ćemo to uraditi za tri mjeseca, pitanje je koje vjerovatno treba da postavimo strankama u RS. Da li su oni spremni da idemo na promjenu Izbornog zakona i da to uradimo u roku od tri mjeseca. Mislim da bi to trebalo uraditi u roku od tri mjeseca.

Moramo ponovo ponuditi građanima da izaberu one u koje vjeruju, jer ovo očigledno ne ide. Ono što su dvije socijaldemokratske stranke obećale prije tri godine, očigledno nije išlo. Po svim vitalnim parametrima, ova zemlja pada i srlja.

TV1: Jeste li danas bili u zgradi Predsjedništva?

IZETBEGOVIĆ: Jesam. U Predsjedništvu će se moći raditi. Oštećenja su sa sjeverne strane. Kabineti i ulaz sa južne strane nisu oštećeni, kao ni radne sale za sastanke, tako da će se moći raditi. Već ću od ponedjeljka nastaviti da idem redovno na posao.

TV1: Raspolažete li još nekim sigurnosnim informacijama, s obzirom da su protesti na momente bili izuzetno nasilni, je li bilo ubačenih faktora?

IZETBEGOVIĆ: Bilo je organizacije, sasvim sigurno. Organizovano su donosili kanistere benzina, dovozili su u automobilima pune gepeke kamenja, ubačeno je 12 kilograma droge “skank”. Bilo je očigledno potpore i organizacije, a i neke stranke su nastavile zvanično da pozivaju narod da se ovakvo stanje nastavi. Kao da likuju i da im je drago zbog napada na institucije.

N.Š.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close