PolitikaRegion

Raspala se austrijska vlada

AUSTRIJSKI kancelar Sebastian Kurz je zbog skandala u koji je upleten koalicijski partner Slobodarska stranka Austrije raspustio koalicijsku vladu i najavio da će se novi izbori održati u “najkraćem mogućem roku”.

Austrijski vicekancelar i čelnik Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache podnio je ostavku ranije danas nakon objave tajno snimljenog video isječka koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za političku potporu svojoj stranci.

“Žao mi je.To je bilo glupo, neodgovorno i jedna velika greška i zato sam kancelaru Kurzu ponudio svoju ostavku koju je on i prihvatio”, rekao je Strache na izvanrednoj konferenciji za tisak u uredu vicekancelara.

Snimka nastala u vili na Ibizi, Strache je bio pod utjecajem alkohola

Kurz je raspuštanjem vlade reagirao na tzv. Ibiza skandal i objavljivanje videa na kojem je Strache i njegov suradnik Johann Gudenus navodnoj ruskoj poduzetnici na ljeto 2017. u vili na Ibizi ponudio pogodnosti pri dodjeli javnih natječaja ako ona financijski pomogne FPÖ-u da dođe na vlast.

Strache je objasnio da je pod utjecajem alkohola htio impresionirati navodnu rusku poduzetnicu i zbog toga se ispričao i svojoj supruzi. 

Iako je Strache inzistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je riječ o “krajnje neugodnoj, pijanoj aferi”.

“Ponašao sam se kao tinejdžer i time povrijedio osobu koja mi najviše znači”, rekao je Strache. 

Strache je na početku obraćanja javnosti optužio “strane obavještajne službe” da stoje iza skandala oko videa koji su u petak poslijepodne objavili njemački mediji Der Spiegel i Süddeutsche Zeitung. 

 “Ovo je politički atentat koji su inscenirale strane tajne službe”, rekao je Strache.

Okrivili Junckera, Merkel i Macrona

FPÖ-ov političar i glavni kandidat na izborima za Europski parlament Haralad Vilimsky je insinuirao koje bi političke snage mogle stajati iza “ciljanog plasiranja” dvije godine starog kompromitirajućeg materijala u javnost. 

“Kome ovo sve skupa koristi? Ovo koristi Juncker, Merkel i Macronu“, rekao je Vilimsky uoči stranačkog skupa u Grazu. 

Čelništvo nad FPÖ-om bi trebao preuzeti Norbert Hofer. Strache je istodobno apelirao na kancelara Sebastiana Kurza da ne raskida vladajuću koaliciju. 

“Otkako je FPÖ na vlasti, za Austriju je učinjeno mnogo toga i tu uspješnu suradnju ne bi trebalo prekidati”, rekao je Strache.

Index.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close