LifestyleLjubav i sex

“Raskid bi mogao biti najbolja stvar koja vam se ikad desila”

Psiholog objašnjava: “Raskid bi mogao biti najbolja stvar koja vam se ikad desila”

Ljubav može probuditi sve najbolje u čovjeku, ali i sve najgore. Toksične veze mogu biti opasne.

Ljudsko biće je sazdano tako da mu je potrebno da bude povezano s drugim ljudskim bićima. Koliko god potpuna samostalnost trenutno bila u modi, činjenica je da su nam ljudi potrebni. Povezanost s drugima znači opstanak. Nekada davno, ukoliko bi nas pleme ili roditelji odbacili, imali smo male šanse da preživimo.

Zbog toga biti ostavljen u nama izaziva veliki strah. Iste regije mozga koje su zadužene za osećanje fizičkog bola su zaslužne i za senzaciju emotivnog bola kroz koji prolazimo kada smo odbačeni. U našoj glavi tada nastaje prava hormonska oluja, a preboleti dugogodišnjeg partnera može biti podjednako izazovno kao i skidanje s alkohola ili narkotika.

Odlazak partnera boli, bilo da je u pitanju veza od nekoliko meseci, godina ili dugogodišnji brak, sa decom ili bez njih – objašnjava psihoterapeut Leo Ivanišević. Deca, dodaje on, mogu da ublaže usamljenost nakon razvoda i da nam pomognu da sačuvamo osećaj smisla, ali deca ne mogu da prebole gubitak umesto nas.

Razvod braka bez dece je zbog toga na neki način i jednostavniji, budući da decu često koristimo kao izgovor za ostajanje u disfunkcionalnim odnosima ili kao oružje protiv bivšeg partnera. Ukoliko prolazite raskid braka u kom nema dece, iako vas čeka možda malo ozbiljniji period usamljenosti, takođe vas čeka i niz mogućnosti da se posvetite sebi na jedan isceliteljski način – savetuje Ivanišević.

Međutim, bilo da imate decu ili ne, na brzinu oporavka nakon odlaska partnera utiče isključivo kvalitet vaše veze. Paradoksalno, što je neki odnos bio zdraviji i kvalitetniji, lakše nam je i da ga prebolimo. No, ukoliko je u vezi ili u braku bilo pasivne ili otvorene agresije, manipulacije, nabijanja krivice, pokušaja kontrole, ljubomore ili tajni, utoliko nam je teže da se od takvog odnosa oporavimo.

Nezdravi odnosi iz nas izvlače sve nerazrešene dileme, sve nesigurnosti i strahove i uglavnom nas ostavljaju s osećajem ogorčenosti koji može da traje još mnogo narednih godina. – Raskid braka može da bude i najbolja stvar koja nam se ikada desila ukoliko izaberemo da negativno iskustvo pretvorimo u nešto lepo i pozitivno – poručuje naš sagovornik i dodaje da, za početak, treba da prestanemo da verujemo u tri najčešća mita ako želimo da prebolimo odlazak partnera.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin – www.infpult.info

pult24.info

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close