BiHPolitika

Ranko Debevec novi predsjednik Suda BiH!

Odlučeno na sjednici VSTV BiH u Mostaru

 

Ranko Debevec novi je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine!

Debevec je za novog čelnika ove pravosudne institucije na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH u Mostaru izabran kao prvorangirani od ukupno sedam prijavljenih kandidata. Za Debeveca je glasalo šest članova VSTV-a, protiv je bilo pet i jedan suzdržan.

Podsjećamo, osim Debeveca, za ovu poziciju prijavilo se još šest kandidata, i to četiri sudije Suda BiH: Mira Smajlović, Izo Tankić i Tihomor Lukes i Branko Perić, te glavna tužiteljka Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić i tužilac Tužilaštva BiH Ismet Šuškić.

Tok sjednice VSTV-a možete pratiti na ovom linku.

Biografija novog predsjednika Suda BiH

Ranko Debevec rođen je 1964. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1988.

U Osnovnom sudu II u Sarajevu i Advokatskoj kancelariji advokata Žarka Bulića obavio je pripravnički staž, da bi nakon položenog pravosudnog ispita 1990. radio kao stručni saradnik tog suda.

debevec

Debevec: Izabran kao prvorangirani od sedam kandidata (Foto: Sud BiH)

U periodu od 1995. do 2000. obavljao je poslove prevodioca i savjetnika pri misiji UNPROFOR-a i NATO-a, a od 2000. do 2005. kao pravni savjetnik u Komisiji za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica (CRPC), u Hypo banci u Sarajevu i Pravobranilaštvu Općine Centar.

Od 2005. do 2008. godine obavljao je dužnost tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Za tužioca Tužilaštva BiH imenovan je 10. aprila 2008., a u periodu od 2010. do 2012. godine bio je član Projektnog tima IPA projekta Vijeća Evrope za borbu protiv cyber kriminala.

Za sudiju Suda BiH imenovan je 12. decembra 2012.godine.

Autor: A. DUČIĆ – avaz.ba

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close