NogometSport

Historijska sudijska odluka ”pogurala” Kashimu u finale

Prvo polufinale Svjetskog klupskog prvenstva u fudbalu koje se održava u Japanu donijelo je veliko iznenađenje, ali i historijsku odluku sudije. Kashima je savladala južnoameričkog prvaka Atletico Nacional sa 3:0 i plasirala se u finale, a prvi gol će ući u historiju fudbala.

Na ovom Svjetskom klupskom prvenstvu FIFA je odlučila prvi put upotrijebiti tehnologiju koja će pomoći sudijama u nekim odlukama. Pomoć video sudije (VAR) na svojoj premijeri iskorišten je već u 33. minuti ove utakmice. Tehnologija funkcioniše tako što se događaji na terenu snimaju iz 23 ugla, a sedam ljudi prati snimke i izvještava glavnog suca ako treba pogledati spornu situaciju koja može uticati na rezultat.

Kod jednog duela u šesnaestercu Kolumbijaca, mađarski sudija Viktor Kassai je odlučio iskoristiti ovu tehnologiju i dosuditi penal za Japance. Shoma Doi je iskoristio jedanaesterac i doveo svoju ekipu u vodstvo od 1:0 što je bio rezultat prvog poluvremena.

U drugom dijelu prvaci Južne Amerike odlučili su baciti sve karte u napad, imali su nekoliko šansi, ali nisu uspjeli poravnati rezultat. U jeku napada, Kolumbijci su napravili jednu grešku u 83. minuti koju je kaznio Endo za 2:0. Gol koji je poremetio Atletico prouzrokovao je nakon dvije minute još jedan pogodak kada je Suzuki pogodio i odveo svoju ekipu u veliko finale.

Protivnik Kashime, koja je inače kao prvak Japana pozvana na ovo takmičenje, biće pobjednik iz duela Real Madrid – Club America koji se igra sutra u 11:30 sati po našem vremenu.

scsport.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close