Ramljak: Naši potencijali leže u mineralnoj vodi i uzgoju bobičastog voća

Načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak (HDZ BiH)

U Kiseljaku je posljednjih godina intenziviran razvoj urbanog centra općine. Od nekadašnjeg centra koji je, ustvari, bio malo veća raskrsnica, Kiseljak počinje svoju urbanizaciju i širenje. 

Širenje općine 

Usvojeni su prostorno-planski dokumenti koji podrazumijevaju širenje općine, u smislu izgradnje infrastrukture, popravljanja vodosnabdijevanja, stambenih zgrada, sportsko-rekreacionog područja, zelenih površina itd.

Povodom ovoga razgovarali smo s načelnikom općine Kiseljak Mladenom Mišurićem Ramljakom (HDZ BiH), koji je jedan od pokretača ovih procesa u Kiseljaku.

– Deset godina radimo u kontinuitetu na prostoru općine Kiseljak. Da bi cijela urbanizacija imala neki smisao, glavu i rep, bilo je potrebno usvojiti prostorno-planske dokumente. Usvajanje na OV Kiseljaka je ujedno nešto na što sam najponosniji, jer sada znamo u kojem pravcu da se krećemo i gradimo Kiseljak kao cjelinu, sa svim sadržajima za život čovjeka – kaže Mišurić Ramljak.

Osim urbanizacije Kiseljaka, Općina finansira i izgradnju hladnjače za bobičasto i jagodičasto voće, čija je proizvodnja posljednjih godina doživjela ekspanziju na ovim prostorima i u kojima se vidi jedan od potencijala razvoja privrede i poljoprivrede.

– Gradimo hladnjaču kapaciteta 100 tona, u kojoj će biti zaposleno 5-6 radnika. Također, u segmentu poljoprivrede intenzivna proizvodnja jagodičastog i bobičastog voća dovela je do toga da dajemo poticaje u vidu sadnica – dodaje Mišurić Ramljak.

plan-kiseljak

Prostorno-plansko rješenje uređenja centra Kiseljaka

Kiseljak je stoljećima općina koja je poznata po svojoj mineralnoj vodi. Osim u eksploataciji, načelnik priliku vidi i u ulaganju u mineralne banje.

Mineralne banje

– Riješili smo određene probleme koje smo imali s hotelom „Dalmacija“, koji je privatiziran na nelegalan način. Sada nam ostaje da vidimo kako da ponovo pokrenemo turizam zasnovan na mineralnim banjama i privučemo turiste koji su tu godinama dolazili na liječenje, pa čak i prije nego što se počelo dolaziti u fojnički kraj koji je danas poznat po banjama – ističe za kraj Mišurić Ramljak.

Najveći problemi 

Najveći problem za razvoj općine, kako kaže načelnik Kiseljaka, stvaraju neravnomjerna raspodjela sredstava i indirektni porezi. Ističe da je veliki problem i podijeljenost na višim nivoima, gdje se često ne zna šta je čija nadležnost.

Autor: K. TOPALOVIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close