Ramazan je prilika i za odvikavanje od cigareta

Profesor zdravstvenih studija Univerziteta Hacettepe u Turskoj Nazmi Bilir tvrdi da je sveti muslimanski mjesec ramazan, kad muslimani poste, odlična prilika da pušači prestanu sa štetnom i opasnom navikom pušenja, javlja Anadolu Agency.

Bilir je podsjetio kako su posljednjih godina u mnogim zemljama u svijetu poduzete opsežne mjere kako bi se smanjio broj pušača. Među tim mjerama je i otvaranje centara koji pomažu u odvikavanju od pušenja, ali i donošenje zakona o zabrani pušenja na javnim i mjestima gdje se kreće mnogo djece.

Također, među pomenute mjere spadaju i reklame i propagandni materijal kojim se pušaći upozoravaju na štetne posljedice konzumiranja duhana.

“Kako bi se smanjila navika pušenja, vrlo je bitno uvesti određene mjere i shvatiti i iskoristiti prave prilike za odvikavanje. Mjesec ramazan je prilika za odvikavanje od pušenja. Oni koji poste tokom ovog mjeseca, ne puše od ranog jutra pa do zalaska sunca. To je, zavisno od geografskog područja, oko 17 do 18 sati”, smatra ovaj stručnjak.

Napominje kako osobe koje puše mogu tokom posta uvidjeti da mogu bez cigareta provesti cijeli dan, ali i nastaviti da žive bez pušenja. Objašnjava kako je za odvikavanje od pušenja vrlo bitan psihički momenat, odnosno da se pušaći psihički spreme i odvaže za život bez cigareta.

“Ramazan je idealna prilika da ljudi preispitaju svoje ponašanje i svoje svakodnevne navike. U tom smislu, mogu mnogo razmišljati i o tome da pušenje nanosi štetu njihovim tijelima i zdravlju. Tako mogu uvidjeti da bi bilo mnogo racionalnije i pametnije da odustanu od navike pušenja”, ističe prof. Bilir.

Napominje kako je vrlo bitno da pušač odmah i odlučno prestane sa navikom pušenja, jer, kako kaže, sa ovom navikom nema odugovlačenja, jer to stvara dodatni pritisak i nedoumice u glavama pušača.

“Oni koji odluče da postepeno prestanu sa pušenjem, obično ne uspiju u tome. Istraživanja su pokazala da su mnogi pušaći prestali sa tom navikom upravo u mjesecu ramazanu. Tokom ovog mjeseca mnogo manje se konzumira duhan jer je nemoguće da jedan pušač nakon posta, pa do početka posta naredog dana ispuši onoliko cigareta koliko bi ispušio tokom cijelog dana”, kazao je ovaj profesor.

Radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close