Radmanović: I ja bih potvrdio rečenice Brane Pećanca

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović tvrdi da istup generalnog konzula BiH u Sjedinjenim Američkim Državama Brane Pećanca, tokom proslave 9. januara, Dana RS-a, “nije ni po čemu sporan“ te da bi i on potvrdio rečenice koje je izgovorio Pećanac.

-Istup Pećanca nije ni po čemu sporan. U činjenicama koje je on izgovorio, a koje bih i ja potvrdio, nije ništa uvrjedljivo ni za koga, a pogotovo ne za narode koji žive u BiH – naveo je Radmanović u odluci kojom proglašava destruktivnom po vitalne interese RS-a odluku o opozivu Pećanca.

Tu odluku je proslijedio na potvrđivanje Narodnoj skupštini RS-a, za posebnu sjednicu 24. februara.

Radmanović u odluci tvrdi da je Pećanac izgovorio sljedeće: “Vidim ovde saborce koji su stvarali RS. Čast mi je i sreća što sam živio u tim teškim vremenima, borio se i stvarao RS sa srpskim narodnom, srpskom vojskom i policijom“.

To što su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović glasali za opoziv Pećanca vidi kao “pokušaj osporavanja prava RS i njenim građanima da obilježavaju datume od izuzetnog značaja za RS, koji su, ustanovljeni u skladu s Ustavom i zakonom, a što je potpuno neprihvatljivo“.

Radmanović iznosi i stav o tome da RS u skladu s Ustavom i zakonom praznuje svoj dan, 9. januara.

-Ustav BiH propisuje da je BiH sastavljena od dva entiteta, od kojih je jedan RS. U RS, u skladu s Ustavom i zakonom, zvanično i legalno, ustanovljen je 9. januar kao praznik i građani RS, kao pripadnici srpskog naroda van nje ga kao takvog obilježavaju – naveo je član Predsjendištva BiH iz RS.

On dodaje da “iz svega navedenog proizilazi da je odluka o opozivu Brane Pećanca destruktivna po vitalne interese RS zbog čega poziva poslanike Narodne skupštine da dvotrećinskom većinom podrže njeg stav.

Opoziv generalnog konzula u SAD-u Brane Pećanca je zatražen jer je, tokom obilježavanja 9. januara u Čikagu, a po pozivu predsjednika Udruženja Srba iz RS, on, kako navodi Radmanović, navodno, koristio retoriku neprimjerenu diplomati i svojim javnim obraćanjem uvrijedio veliki broj građana BiH.

Osporeno mu je i pravo da prisustvuje samoj proslavi, koja je okvalifikovana kao “jednostrano koncipirana, proslava entiteta, kao proslava srpskog naroda i njihove religije“ te “veličanje optuženih za ratne zločine i slično“.

 

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close