Putinova diplomatska ofanziva protiv IS-a

Rusija nudi pomoć Zapadu u borbi protiv “Islamske države” (IS). Ruski mediji izvještavaju o tzv. “Putinovom planu”. Neki prijedlozi su poznati.

(DW.DE)

Vijeće sigurnosti u petak izglasava rezoluciju o istrazi u pogledu upotrebe hemijskog oružja u ratu u Siriji. Odluka će biti izglasana, jer su se Rusija i SAD unaprijed o tome dogovorili. Ovo je jedan od rijetkih primjera da Washington i Moskva, kada je u pitanju Sirija, imaju isti stav.

To je povezano sa događajima iz 2013. Tada je Rusija bila u stanju da ubijedi Siriju da uništi svoje hemijsko oružje i na taj način izbjegne vojni udar SAD-a.

Lavrov prenosiPutinov plan

Nakon ruskog doprinosa u postizanju dogovora povodom iranskog atomskog programa kojem je prethodio dugogodišnji spor, ova rezolucija je drugi povod za Zapad da pohvali Moskvu. Rusija, koja je izložena međunarodnoj kritici zbog Ukrajine, sada može biti zadovoljna pozitivnim natpisima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin očito želi nastaviti svoju diplomatsku ofanzivu i priprema naredni korak. Zapadu i zemljama Bliskog Istoka on nudi pomoć u borbi protiv IS-a. Ruski mediji izvještavaju o Putinovom planu. Kremlj još neće da otkrije detalje. Još je prerano, izjavio je Putinov glasnogovornik Dmitri Peskov, ukazujući na razgovore ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova sa svojim američkim kolegom Johnom Kerryjem.

… Kerry još nije siguran…

Lavrov je objavio neke od prijedloga. Moskva predlaže “široki antiteroristički front protiv IS-a”, u koji bi bila uključene vojske Sirije, Iraka i Kurdi, rekao je Lavrov u srijedu u malezijskom Kuala-Lumpuru. Tamo je on Kerryiju predstavio Putinove prijedloge. Bio je to drugi susret dvojice ministara u roku od nekoliko dana.

Pa ipak, Lavrovu očiti nije uspjelo da ubijedi Kerryja. Oni se doduše slažu u stavu da se IS zajednički mora suzbijati. “Ali još nemamo zajedničku predstavu, kako bi se to konkretno moglo realizovati”, rekao je ruski šef diplomatije.

Ruske trupe neće ići u borbu protiv IS-a

Jedno od spornih pitanja je svakako sudbina sirijske vlade. Lavrov je jasno rekao da bi koalicija predvođena SAD-om “morala oprostiti sirijskom predsjedniku Bascharu al-Assadu”, prenijele su ruske online-novine RBC. Rusija je od početka rata u Siriji 2011. na Assadovoj strani. SAD mu međutim osporavaju legitimitet i traže njegovu ostavku.

Georgi Mirski smatra da Putinov plan ne sadrži neke posebne nove detalje. Koalicija protiv IS-a već postoji. Ruski predsjednik želi zaštititi Assada, smatra Mirski, ekspert za Bliski istok Ruske akademije nauka u razgovoru za DW. On ukazuje na najavu SAD-a da bi moglo uslijediti bombardovanje sirijske armije. “To bi bio kraj Assadovog režima”, ubijeđen je Mirski. “Putin to ne može prihvatiti.”

Moskva ne namjerava staviti na raspolaganje sopstvene trupe u borbi protiv IS-a. To je potvrdio i Putinov portparol Peskov. On je isključio učešće ruske avijacije u vazdušnim napadima na IS. Moskovski ekspert Mirski Putinov plan vidi to kao pokušaj simuliranja trgovine. On ne vjeruje u saradnju SAD i Rusije u pogledu Sirije. “Prije dvije godine je funkcionirao dogovor sa Sirijom u pogledu uništavanja hemijskog oružja, ali to je bilo prije događaja u Siriji”, kaže Mirski i dodaje da nakon ruske aneksije Krima, dogovora više nema.

Raste broj ruskih boraca IS-a

Uwe Halbach iz berlinske Fondacije za nauku i politiku smatra da Putin ima interne razloge za predstavljanje svog plana. “Procjena opasnosti od IS-a u Rusiji se promijenila”, kaže Hallbach za DW. Rusija IS sada uzima puno ozbiljnije nego prije godinu dana.

Ruski mediji izvjeütavaju o sve viüe Rusa-muslimana koji se bore na strani IS-a

Lavrov je prije izvjesnog vremena napisao da je IS “najvažniji neprijatelj” Rusije. 2000 Rusa se bore za “Islamsku državu” u regionu Bliskog istoka. Većina ruskih boraca potiče iz muslimanskih regiona Kavkaza, Čečenije ili Dagestana. “Vidjeli smo da su komandanti iz tzv. Kavkaskog Emirata – islamističke ilegalne organizacije na Sjevernom Kavkazu – masovno prešli da se bore za vođu IS-a al-Baghdadija”, kaže Halbach.

Ruski mediji stalno izvještavaju o mladim Ruskinjama i Rusima, koji se priključuju IS-u. Priča moskovske studentkinje psihologije Varvare Karaulove izazvala je veliku pozornost. Ona je zaustavljena na tursko-sirijskoj granici i vraćena u domovinu.

Hoće li Putin predstaviti svoj plan pred Skupštinom UN-a?

“Putinov plan” o zajedničkoj borbi protiv IS-a, najavljen je još u julu. Sergej Naryschkin, predsjedavajući ruske Dume rekao je da je prava tragedija što se Rusija i Zapad udaljavaju jedni od drugih, umjesto da se zajednički bore protiv IS-a.

Narednih sedmica Rusija nastavlja sa svojom diplomatskom ofanzivom. Prema nepotvrđenim informacijama, Putin će tokom svog govora pred Generalnom skupštinom UN-a u New Yorku u septembru predstaviti svoj plan.

  • Autor Roman Goncharenko
    dw.de
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close