PolitikaSvijet

Putin stvara novi svjetski poredak rušenjem utjecaja SAD-a

Italijanski list “Stampa”

Politika Rusije prema Ukrajini, dejstva u Siriji i pomirenje s Turskom pokazuju stremljenje Vladimira Putina da oko Rusije stvori novi međunarodni poredak.

To čini značajno smanjujući uticaj SAD, navodi se u članku pod nazivom “Velika Putinova igra: strategija na tri fronta“ italijanskog lista “Stampa“.

“Varnice duž granice s Ukrajinom, krvave borbe u Alepu i pomirenje s Turskom pokazuje odlučnost kojom Vladimir Putin stvara oko Ruske Federacije ambiciozni novi svjetski poredak“, piše glavni urednik prestižnog časopisa Mauricio Molinari.

Analizirajući aktivnosti ruske spoljne politike u tim pravcima, on ističe da “Putin namjerava da značajno smanji uticaj Sjedinjenih Američkih Država“.

“U Ukrajini on želi da oslabi povjerenje u Washington kao garanta istočne Evrope, u Siriji se oslanja na demonstraciju veće borbene sposobnosti u borbi protiv džihadista u poređenju s koalicijom više od 60 zemalja, koju predvodi američki predsjednik Barack Obama, a u Turskoj namjerava da izazove nesuglasice u odnosima Ankare i NATO-a“, ističe italijanski politički analitičar.

U tom smislu, Molinari skreće pažnju na sliku Zapada u posljednje vrijeme, Zapada koji je razapet protivrječnostima problema s migracijom i terorizmom, koji je ekonomski oslabljen i pokazuje nedostatak liderstva u vezi s velikom snagom protestnih pokreta, što je posebno pokazao referendum o “bregzitu” u Velikoj Britaniji.

Glavni urednik “Stampe“ smatra da Rusija stvara sistem privilegovanih odnosa s mnogim državama, čiji se politički model razlikuje od zapadne demokratije – od Bjelorusije do Turske, od Egipta do Irana i bivših sovjetskih republika srednje Azije. Pritom Moskva koristi različite instrumente, među kojima su “energetske investicije, vojno prisustvo i dovoljno efikasnu demonstraciju ruske meke moći, što se vidi po popularnosti televizijske kompanije RT u arapskom svijetu“, zaključuje se u članku, prenosi B92.

( FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close