Putin: Raspisivanjem referenduma u obzir je uzet dobro poznati presedan Kosova; Obama: Rezultate nikada nećemo priznati!

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, poručio je sinoć, u telefonskom razgovoru s predsjednikom SAD Barackom Obamom, da je referendum na Krimu o pripajanju Rusiji održan u potpunosti u skladu sa zakonom, i dodao da je u tom procesu uzet u obzir ‘dobro poznati presedan Kosova’

(Fena)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, poručio je sinoć, u telefonskom razgovoru s predsjednikom SAD Barackom Obamom, da je referendum na Krimu o pripajanju Rusiji održan u potpunosti u skladu sa zakonom, i dodao da je u tom procesu uzet u obzir “dobro poznati presedan Kosova”, saopćila je pres-služba Kremlja.

Telefonski razgovor dvojice predsjednika koji je, prema Kremlju, inicirala američka strana, obavljen je u jeku tenzija između Rusije i SAD, pošto su rezultati referenduma na Krimu pokazali da su se građani opredjelili za odvajanje od Ukrajine i pripajanje Rusiji.

– Putin je naglasio da je referendum održan potpuno u skladu s odedbama međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih nacija – ističe se u saopćenju moskovskih vlasti.

U istom saopćenju, navodi se i da je glasanje održano uzevši u obzir “dobro poznati presedan Kosova”, prenio je France Press.

Dvojica lidera, također su se složila da “uprkos razlikama u pristupu problemu, treba zajednički da pronađu načine da stabilizuju situaciju u Ukrajini”.

Putin je Obami također poručio da posmatračka misija OSCE-a treba da pokriva sve regione u Ukrajini, a ne samo Krim.

S druge strane, Obama je zaprijetio eventualnim novim sankcijama Rusiji i naglasio da SAD i njeni saveznici nikad neće priznati rezultate referenduma na Krimu.

Obama je Putinu rekao da je glasanjem, po kojem je 95 odsto građana Krima izabralo odvajanje od Ukrajine i pripajanje Rusiji, prekršen ustav Ukrajine.

– Predsednik Obama je naglasio da referendum na Krimu, kojim je prekršen ukrajinski ustav i koji je održan pod prinudom ruske vojne intervencije, SAD i međunarodna zajednica nikad neće priznati – saopćila je Bijela kuća.

Agencija France Press navodi da će taj referendum predstavljati najradikalniju izmjenu mape Evrope, od kad je Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost.

Bijela kuća navela je i da je Obama naglasio da diplomatsko rješenje ne može da bude postignuto, dok ruske vojne snage ulaze u ukrajinsku teritoriju i dok se ruska armija okuplja na granici s Ukrajinom, stvarajući tenzije, prenosi Tanjug.

– Rusija treba da podrži momentalno angažiranje međunarodnih posmatrača koji bi “spriječili nasilne akcije bilo kakve grupe”, navodi Bijela kuća, dodajući da je šef diplomatije John Kerry voljan da sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i ukrajinskim liderima, sarađuje u namjeri da pronađe diplomatsko rješenje krize.

(Fena/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close