Astrofozičari za danas najavili objavljivanje velikog otkrića!

OTKRIVEN SVETI GRAL KOSMOLOGIJE?: Astrofozičari za danas najavili objavljivanje velikog otkrića!

Naučnici iz Harvard-Smithsoniana će ovog ponedjeljka u 17 sati po našem vremenu objaviti “veliko otkriće”, stoji u objavi za medije koja je otamo stigla.

Velike vijesti bit će objavljene na pressici koja će se uživo moći pratiti ovdje, a iako se ne zna što će biti objavljeno, glasine su počele kružiti.

Guardian javlja da postoje špekulacije da je pronađen dokaz prvih gravitacijskih valova, mreškanja u prostorvremenu koja su nastala u ranom periodu svemira. Otisak koji su oni ostavili kad je svemir nastao prije 13,82 milijardi godina dao bi uvid u to kakav je bio tek netom nakon Velikog praska. Gravitacijski valovi su posljednja netestirana postavka Einsteinove opće teorije relativnosti.

“Kruže glasine da je signal pronađen uz pomoć posebnog teleskopa nazvanog Bicep (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization) na Južnom polu”, piše Guardian.

“To se naziva Svetim gralom kosmologije. Bilo bi to veliko, veliko, veliko otkriće”, kazala je kosmologinja s londonskog Univerziteta, Hiranya Peiris.

Ipak, ne valja srljati. Čak i ako naučnici objave da su otkrili ove signale s početka svemira, podatke će trebati provjeriti drugi naučnici kroz različite eksperimente.

(Index.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close