Putin i Obama na telefonu – jedan od drugog traže da iskoriste svoj utjecaj za de-eskalaciju tenzija u Ukrajini

Predsjednici Rusije i SAD-a, Vladimir Putin i Barack Obama, jučer popodne su razgovarali telefonski o najnovijim događajima u sklopu ukrajinske krize. Pojedini detalji razgovora poznati su iz službenih izjava koje su objavljene nakon – obojica traže jedan od drugoga da iskoriste svoj utjecaj za de-eskalaciju situacije.

(advance.hr)

Putin je pozvao Obamu da utječe na Kijev i zaustavi pokretanje najavljene ofenzive protiv prosvjednika i pobunjenih skupina na istoku zemlje, dok Obama poziva Putina da iskoristi svoj utjecaj te pozove na prekid okupacije vladinih zgrada u gradovima diljem istočne Ukrajine.

Telefonski poziv je inicirao američki predsjednik Obama. Prema službenoj izjavi Kremlja nakon razgovora, Putin je u razgovoru sa svojim američkim kolegom odbacio spekulacije da Rusija stoji iza aktualnih poteza na istoku Ukrajine. “Te spekulacije su temeljene na netočnim informacijama”, rekao je Putin te naglasio kako su za prosvjede u istočnim regijama “odgovorne vlasti u Kijevu koje ne uzimaju u obzir interese ruskog govornog područja”.

Nadalje, ruski predsjednik je pozvao Obamu da “iskoristi sve svoje mogućnosti kako bi spriječio uporabu sile i krvoproliće”.

Obama je pak istaknuo kako je važno da Rusija povuče svoje trupe s ukrajinske granice kako bi se smanjile tenzije. To je već neko vrijeme jedan od ključnih američkih zahtjeva, no Rusija za sada ne pokazuje želju da to učini. Gledajući iz perspektive situacije na istoku Ukrajine, moglo bi se zaključiti kako je možda i jedini razlog zašto ofenziva najavljena od strane Kijeva još nije krenula upravo činjenica da se ruski vojnici nalaze odmah uz granicu.

Dvojica predsjednika naglasila su kako diplomatska suradnja mora biti aktivna pred početak sastanka u Ženevi koji bi se trebao održati prekosutra. Podsjetimo, u Ženevi bi se trebali sastati predstavnici SAD-a, Rusije, EU-a i Ukrajine.

Putin je u jučerašnjem razgovoru poručio Obami kako bi se Ukrajina trebala fokusirati na “novi Ustav koji bi uključivao sve političke snage u zemlji i stvaranje federalizirane države s garantiranim nesvrstanim statusom”. To su ujedno ruski ključni zahtjevi istaknuti već i ranije od strane visokih dužnosnika.

Kijev još od nedjelje prijeti početkom opće ofenzive na istok zemlje u kojoj bi sudjelovala i vojska. Takvo što se za sada još uvijek nije materijaliziralo. No, situaciju koriste pro-ruske skupine, među kojima su sve aktivnije i naoružane jedinice za koje Washington tvrdi da su zapravo ruske specijalne snage u uniformama bez oznake. Sve veći broj gradova se nalazi pod njihovom kontrolom, tj. ključne zgrade kao što su policijske stanice i vladine zgrade.

Putin i Obama zasigurno nisu pasivni promatrači, toga su oboje svjesni. Sastanak u Ženevi najavljen za 17. ovog mjeseca mogao bi eventualno donekle smiriti situaciju, no do onda je preostalo više od 48 sati, a zadnji dani na istoku Ukrajine pokazali su nam koliko se toga može desiti u 48 sati. Odnos snaga posve se promijenio – okupacija vladinih zgrada proširila se s Donjecka i Luganska na velik broj gradova.

Grafika: neki od gradova pod kontrolom pro-ruskih snaga jučer u 10 sati ujutro (izvor: Reuters)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close