Putin i Assad šokirani, Iran se izvlači iz rata!

Tvrdnje američkih vojnih dužnosnika

VELIKI PREOKRET U SIRIJI Putin i Assad šokirani, Iran se izvlači iz rata!

Američki vojni dužnosnici tvrde da je Iran počeo povlačiti svoje vojne snage iz Sirije! Takav rasplet događaja već je prošlog mjeseca nagovijestio američki predsjednik Barack Obama, kada je spominjao koaliciju u kojoj učestvuju samo Rusi i Assadove snage, ali te riječi u tom trenutku niko nije registrirao ni preozbiljno shvatio, piše Bloomberg.

Amerikanci tvrde da se elitni odredi iranske Revolucionarne garde već povlače prema matičnoj zemlji, a razlog leži u činjenici da su Iranci pretrpjeli velike gubitke u borbi za preuzimanje provincije Idlib. Navodno su Iranci u borbama izgubili vrlo važna vojna lica.

Međutim, teško je za očekivati da se Iranci povlače zbog gubitaka nekoliko oficira… Čini se da je pravi razlog otkrio izraelski ministar odbrane Moshe Ya'alon na jednom samitu. Naime, on je rekao da je ruski plan bio da se Idlib očisti od pobunjenika u roku tri mjeseca.

– Ali, to se neće dogoditi. Nema teorije, ta misija je osuđena na propast. Zašto? Jednostavno, sirijska vojska je potpuno nesposobna, dok su Iranci neodlučni, čak i nezainteresirani… – dodao je on.

Odlazak Iranaca iz Sirije zasigurno je iznenađujući slijed događaja koji je šokirao Putina, a još više Assada. Kada su Rusi i Sirijci dogovorili s Irancima zajedničko djelovanje protiv svih Assadovih neprijatelja, činilo se da bi to moglo dovesti do velikog preokreta na Bliskom istoku. Ali, sada izgleda da od svega toga nema ništa. Rusi su ostali bez važnog saveznika, a teritorija koja nije pod kontrolom sirijskog režima i dalje je ogromna.

Prije dva mjeseca Wall Street Journal dobio je informaciju da se čak 7.000 iranskih vojnika nalazi na teritoriji Sirije. Američki vojni dužnosnici nisu išli tako daleko s procjenama, pa je tako general Joseph Dunford izjavio da se na Assadovoj strani bori oko 2.000 članova Iranske Revolucionarne Garde.

Samo 60 dana kasnije, broj iranskih vojnika je skoro pa zanemariv. Procjene govore da ih je danas najviše 700.

– Iranci su pretrpjeli strašne gubitke. Izgubili su puno oficira, važnih vojnih dužnosnika, pa čak i generala. Postoje informacije da im je teško povrijeđen najstrašniji i najopasniji general Qassem Suleimani. Navodno je ranjen kod Alepa. a američke službe još uvijek provjeravaju taj podatak – kazao je jedan neimenovani američki dužnosnik.

qassem-soleimani

Suleimani: Najstrašniji i najopasniji iranski general

Međutim, da se nešto ozbiljno događa na sjeveru Sirije, sugerišu i riječi Roberta Forda, američkog ambasadora u Siriji od 2011. do 2014. godine.

– Masovno gube poručnike. A kad gubiš poručnike to znači da gubiš ljude na prvoj liniji. To čak i Iranci priznaju, sve je pisalo u njihovoj štampi – rekao je Ford.

Sada se postavlja pitanje kako će odustajanje Irana utjecati na rat u Siriji i koliko su uzdrmane šanse Assada da vrati svoju zemlju. Amerikanci tvrde da Assad još ne treba početi paničariti. Dobra vijest za njega je da Rusi otvaraju novu vojnu bazu u Homsu, što u prijevodu znači – totalni rat u zraku.

– Ali, ti zračni napadi ne mogu trajati vječno! Jednostavno, Rusija ne može voditi dugotrajni rat u Siriji – rekao je Antony Blinken, zamjenik državnog sekretara SAD-a.

Rat u Siriji je počeo još 2011. godine i Rusi i Iranci su bili spremni platiti veliku cijenu za ostanak svog prijatelja i saradnika na vlasti Bashara al-Assada Međutim, skoro pet godina poslije, Assadova pozicija nije se previše promijenila. Čak i uz svesrdnu pomoć irana i Rusije nije uspio uništiti pobunjenika. A sada je ostao bez jednog važnog saveznika na tlu.

Autor: Redakcija – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close