Puštanje u rad novog širokog čela u RMU “Breza”

U ponedjeljak, 15.09.2014.godine, s početkom u 9,00 sati, u jami Kamenice RMU “Breza“ biće upriličeno puštanje u rad novog mehanizovanog širokočelnog kompleksa SHP TAGOR sa otkopnom mašinom EICKHOOF SL-300, poljskog proizvođača KOPEX, nabavljenog sredstvima JP Elektroprivreda BiH i repariranog širokočelnog kompleksa SHP THYSSEN u jami Sretno.

Vrijednost investicije Elektroprivrede BiH – nabavka novog širokočelnog kompleksa je 19,5 miliona KM. Investicija je realizovana u okviru procesa dokapitalizacije rudnika u sastavu Koncerna EPBiH.

Novo mehanizovano široko čelo i reparirano široko čelo u rad će pustiti Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, Suad Ćosić, direktor RMU “Breza” i Piotr Broncel, član Uprave KOPEX s.a. Poljska.

Novi kompleks širokog čela sa otkopnom mašinom, kapaciteta minimun 1.500 tona /dan, izrađen je u skladu s posljednjim tehnološkim i tehničkim dostignućima u rudarstvu i značajan je doprinos humaniziranju rada i povećanju sigurnosti na radu. Novi kompleks stvoriće preduslove za veću i jeftiniju proizvodnju uglja iz podzemne ekspoatacije u narednih 10 godina i omogućiti ostvarivanje planirane proizvodnje uglja.

U RMU “Breza” u okviru procesa dokapitalizacije, biće investirano 32.460.000 KM. Planirana ulaganja realizovana su u iznosu višem od 28 miliona KM.

ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close