BiHPrivreda

Punih 10 godina primamo umanjene plate

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH: Standard je rastao, troškovi života povećavani, plate smanjivanje. Punih 10 godina primamo umanjene plate

Ramo Rrustemović, predsjednik Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, reagovao je na izjavu državnog ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande koji je najavio mogućnost da osnovica plate u institucijama BiH bude povećana za 4,5 posto.

“Ovakva najavljena odluka je još jedna u nizu ponižavajućih i omaložavajućih za sve uposlenike, čija je osnovica za obračun plata nekad bila 535 KM,smanjivanja dva puta u iznosu 10 posto, sadašnjom odlukom o povecćanju sa 4,5 posto, osnovica za platu bi iznosila 498,70 KM. Deset godina sa smanjenom osnovicom za platu, nije bilo ni volje ni želje, a pogotovo da se u obzir uzmu zahtjevi Sindikata za povećanje plata i drugih tema vezano za radnopravni satus uposlenika. Zaposlenici sa manjim koeficijentima složenosti neće imati povećanje ni 30-40 KM na mjesečnom iznosu”, rekao je Rustemović.

On dodaje da je standard je rastao, troškovi života su povećavani, a plate smanjivane.

“Punih 10 godina primamo umanjene plate, entiteti su po nekoliko puta povećavali plate. Tamo gdje je kršen Kolektivni ugovor uposlenika putem suda je sve naplaćeno, a nivo Vijeća ministara, bombastično najavljuje moguće povećanje”, kazao je on.

Pritisak Sindikata o kojem govori ministar, ističe Rustemović, nije bio dovoljno jak i uvažen, traženo je da osnovica za obračun plata u 2020.godini iznosi minimalno 535 KM da osnovica ne može iznositi manje od 80 posto prosječne plate u BiH iskazane na godišnjem nivou za kalendarsku godinu koja dvije fiskalne godine prethodi godini u kojoj će se osnovica primjenjivati.

Podsjetimo da je ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda najavio mogućnost da osnovica plate u institucijama BiH bude povećana za 4,5 posto, te dodao da su sve veći pritisci sindikata da se to dogodi nakon sedam godina. Bevanda je naveo da je usvajanjem budžeta za 2019. godinu ostvarena mogućnost za povećanje naknade za topli obrok i najavio da će se to početi isplaćivati uz januarske plate.

Prema njegovim riječima, postoji inicijativa da se osnovica vrati na onaj nivo na kom je bila 2012. godine kada je snižena za 4,5 posto.

“Pritisak sindikata je sve veći, a u prvobitnom sporazumu koji je Vijeće ministara imao s njima, kada su smanjene plate i naknade, navedeno je da dvije godine neće biti korekcija. Prošlo je sedam godina i sve češća su pisma, dopisi i zahtjevi za sastanke na ovu temu. Možda i opravdano jer treba imati u vidu i one čiji je koeficijent nizak”, rekao je Bevanda za “Glas Srpske”.

On je dodao da je siguran da niko ne može reći da su dobro plaćeni vojnici, policajci, inspektori i oni čiji rad je često izložen raznim rizicima.

“To je odluka koju donosi Vijeća ministara na osnovu Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, pa ćemo uskoro vidjeti da li će biti prihvaćena ova inicijativa”, rekao je Bevanda, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close