-TopSLIDEBiHPolitika

Puljić: Tužni statistički podaci – opada broj vjernika

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je danas da su tužni statistički podaci o broju članova biskupijskih zajednica u BiH u prošloj godini, jer u kontinuitetu opada broj vjernika.

Na zasjedanju Biskupske konferencije BiH u Banjaluci, Puljić je naveo da je razlog za takvo stanje odumiranje starijeg svijeta koji je ostao ili se vratio u rodni kraj, te dodao da je zabrinjavajući pad nataliteta, kao i “tiho curenje” stanovnika BiH, što, kako je rekao, posebno pogađa Hrvate kao najmanji od tri konstitutivna naroda u zemlji, prenosi Katolička tiskovna agencija.

– Osnovni uzrok odlaska sigurno je ekonomske prirode, ali ima i političkih igara koje, nekada iz kulisa, a nekada i sasvim otvoreno, sprovode pojedine političke opcije, zavisno od toga gdje je ko moćniji i brojniji – istakao je Puljić.

Prema njegovim riječima, stalna sukobljavanja i nespremnost na zajedničku saradnju na političkom planu koči razvoj BiH, te uzrokuje brojne konkretne poteškoće svim stanovnicima, a posebno onima na rubu društva.

Banjalučki biskup Franjo Komarica napomenuo je da se ovo zasjedanje održava u do sada nezapamćenim i specifičnim okolnostima, odnosno u vrijeme epidemije virusa korona.

– Već 25 godina, svake godine, u ovo vrijeme oko praznika nebeskog zaštitnika ove biskupije i ovdašnje katedrale Svetog Bonaventure, crkvenog učitelja, ja sam, milošću Božijom, imao mogućnost da izrazim srdačnu, bratsku dobrodošlicu predstavnicima Vatikana i drugih biskupskih konferencija – kaže Komarica.


(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close